- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Certificatul de cazier judiciar se va putea elibera acum online în România. Procedurile pe care trebuie să le urmați

15 Jan, 09:10 • Gorgorin iulia
Persoanele care doresc să obţină un certificat de cazier judiciar nu trebuie să mai meargă la ghișeu pentru eliberarea documentului. Iată procedurile pe care trebuie să le urmați pentru obținerea documentului.
Certificatul de cazier judiciar se va putea elibera acum online în România. Procedurile pe care trebuie să le urmați

Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de obicei, pe loc sau în cel mult trei zile de la data solicitării, însă acum va fi posibil să îl obțineți rapid, în format electronic. Iată pașii de îndeplinit pentru a obține certificatul de cazier judiciar.

Certificatul de cazier judiciar va putea fi obţinut și în format electronic

cazier judiciar
cazier judiciar

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 3 ianuarie, Legea pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, care simplifică procedura. Această măsură va putea fi aplicată din vară și este posibilă datorită legii nr. 3/2023 pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, promulgată prin Decretul nr. 2/2023. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Citiți și: Bătaie” pe certificate de cazier judiciar. Peste 2 milioane de certificate au fost eliberate în 2022

Cazierul judiciar se va elibera gratuit și în format electronic. Potrivit actului normativ:
“La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin. (1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE.”.
Actul normativ are ca obiectiv simplificarea procedurii de obţinere a cazierului judiciar.

Procedurile pentru persoane fizice

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, trebuie depus personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar.

Cererea trebuie să fie însoțită de actul de identitate. Daca vă este mai ușor, copia actului de identitate poate fi trimisă și prin e-mail, la unitatea căreia vă adresați.

De asemenea, persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

În situația în care nu puteți depune cererea personal, certificatul de cazier judiciar se poate solicita şi printr-o altă persoană împuternicită, conform procedurilor legale. Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România.

Procedurile pentru persoane juridice

Persoanele juridice care au nevoie de cazier judiciar trebuie să depună cererea la orice unitate de poliție conectată la ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român).Cererea pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar se depune la orice unitate de poliție conectată la ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român).În acest caz, solicitarea de eliberare a cazierului se depune de către persoana juridică prin reprezentantul legal, care trebuie să își dovedească calitatea, la orice unitate ori subunitate de poliție conectată la la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român.La depunerea cererii tip motivată, reprezentantul legal al persoanei juridice trebuie să mai prezinte și următoarele acte:

  • dovada calității de persoană juridică;
  • dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante (Anexa 38 din HG nr. 345/2010);
  • copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal;

Copia actului de identitate poate fi trimisă și prin e-mail, la unitatea căreia vă adresați. Certificatul de cazier judiciar se eliberează persoanelor juridice în cel mult 3 zile de la data solicitării.

Lista cu datele de contact poate fi consultată aici.

Informații complete pot fi găsite aici.