- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

E oficial! Cazierul judiciar se va elibera și în format digital

07 Dec, 14:41 • Cornel Ghimeșan
Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care permite eliberarea în format electronic a cazierului judiciar. Parlamentarii care au inițiat acest proiect speră ca în acest md proesul să fie simplificat, iar cozile să fie evitate.
E oficial! Cazierul judiciar se va elibera și în format digital

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se introduce posibilitatea de eliberare a cazierului judiciar şi în formă electronică.

Proiectul are ca obiect de reglementare completarea Legii 290/2004 privind eliberarea acestui act. Noutatea adusă se referă la creşterea operativităţii în obţinerea certificatului de cazier judiciar, în sensul simplificării acestei proceduri. Concret, se prevede ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în formă electronică.

Alte articole: Investiții de aproape 52 de milioane de euro prin PNRR! 41 de localități vor beneficia de proiecte realizate cu acești bani

La un pas de digitallizarea cazierului judiciar

„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. (…) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, se arată în textul proiectului de lege.

E oficial! Cazierul judiciar se va elibera și în format digital

Proiectul legislativ a fost inițiat de parlamentari PNL, PSD, USR PLUS și UDMR și are ca scop principal de reglementare completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, în sensul simplificării obținerii certificatului, prin introducerea posibilității eliberării acestuia în format electronic, este notat în raportul de admitere a proiectului. Persoanele care au inițiat proiectul susțin că este nevoie de reducerea eforturilor de procurare a documentelor în vederea obținerii unor servicii publice.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege.

Citește și: Germania oferă la finalul anului 2022 ajutorul energetic de urgență. O serie de modificări legislative intră în vigoare în decembrie

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult