- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul care vizează milioane de români. Marcel Ciolacu: „Vor putea avea dublă cetățenie”

27 May, 09:01 • Bumbeneci Diana
Românii din Spania vor putea obține ușor dubla cetățenie. Marcel Ciolacu anunță schimbarea momentului.
Anunțul care vizează milioane de români. Marcel Ciolacu: „Vor putea avea dublă cetățenie”

Premierul

Marcel Ciolacu a transmis, la ceremonia dedicată Zilei românilor de pretutindeni, că românii plecați în Spania vor avea acces la locuri de muncă mai bine plătite, fără să fie nevoiți să mai renunțe la cetățenie română. Se iau noi măsuri cu privire la dubla cetățenie în țara cu cei mai mulți români din UE.

Românii din Spania vor putea obține ușor dubla cetățenie

Aderarea României la UE în 2007 a accelerat migrația, cu un val divers de români, inclusiv tineri și profesioniști calificați, venind din diferite regiuni ale țării și contribuind la diversitatea comunității în Spania.

Potrivit informațiilor oficiale ale Institutului Național de Statistică din Spania, numărul de români rezidenți în această țară a crescut în mod constant în ultimii 10 ani, de la 345.900 în 2014 la 644.473 în 2024. Această creștere a fost mai accentuată în perioada 2014-2018, când numărul românilor din Spania a crescut cu peste 50%. În ultimii ani, creșterea a fost mai moderată, dar numărul de români din Spania a continuat să crească.

Sunt conștient că mulți dintre dumneavoastră sunteți deciși să rămâneți definitiv peste hotare. Și, de aceea, în toate întâlnirile pe care le-am avut cu liderii europeni, de aproape un an de când sunt prim-ministru, am încercat să obțin ceva pentru românii din afara granițelor.

M-am întâlnit cu Pedro Sanchez, premierul Spaniei, și pot să vă spun că va veni în iulie la București pentru a semna acordul prin care românii stabiliți în Spania vor putea avea dublă cetățenie. Este un semn de respect pe care prietenul meu Pedro Sanchez, după aproape doi ani de când construim acest lucru, îl aduce celei de-a doua comunități ca mărime din Spania. Doar Franța și Portugalia mai au astfel de acorduri cu Spania! Și mă bucur că românii vor avea acces la locuri de muncă mai bine plătite, fără să fie nevoiți să mai renunțe la cetățenie română”, a declarat Ciolacu.

„Adevărul este că fiecare trecere definitivă peste graniță a unui român este un eșec pentru această țară, nu o sărbătoare. Nu am nicio reținere să spun că acesta este principalul eșec al clasei politice românești de după Revoluție”, a adăugat acesta.

Poți citi și: Salariu mediu anual de 82.865 de euro pentru persoanele care vorbesc limba română în Spania. Ce joburi sunt disponibile

Marcel Ciolacu, despre dubla cetățenie
Marcel Ciolacu, despre dubla cetățenie

Tot în acest context, premierul Marcel Ciolacu a mai explicat că în afară de lucrurile pe care trebuie să le ducă la îndeplinire țara noastră pentru diaspora, este de datoria Guvernului să îi convingă pe români să nu mai plece în căutarea unui trai mai bun peste hotare.

La ora actuală, statisticile arată că românii reprezintă a doua cea mai mare comunitate străină din Spania, după marocani. Cea mai mare concentrare de români se găsește în regiunile Madrid, Catalonia și Valencia.

Nu există formule magice! Singura cale pentru a ne ține copiii în țară este să continuăm să creștem salariile, să îmbunătățim serviciile publice, să dezvoltăm infrastructura. Pe scurt, să creștem nivelul de trai! Astfel, până la sfârșitul acestui an, românii vor putea circula pe aproximativ jumătate din Autostrada Moldovei, regiunea istorică din care au plecat la muncă în străinătate cei mai mulți români. Și am dat doar un exemplu.

Vreau să rezolvăm odată pentru totdeauna problema autostrăzilor din România! Iar fiecare zonă a țării să se dezvolte unitar, să atragă învestiții și să creeze locuri de muncă bine plătite! Iar regiunile istorice să fie interconectate”, a arătat Ciolacu.

„În paralel, pentru prima dată de la Revoluție, am alocat educației și sănătății sume imense, de ordinul miliardelor de euro! Și, tot pentru prima dată, dezvoltarea serviciilor medicale și de învățământ se face, la fel ca infrastructura, uniform, în toate zonele țării! Pentru că, doar având condiții ca afară, românii nu vor mai pleca!

Doar așa, cei care tânjesc să se întoarcă, vor reveni la familiile care îi așteaptă! Și în plan economic, am reușit să schimbăm perspectiva. Am început să producem mai mult și mai bine aici, la noi acasă. Am pus primele borne în reindustrializarea României! Oțelul Roșu și UCM Reșița, doi titani ai industriei grele românești, unde am fost în urmă cu două zile, vor renaște! Tot cu sprijinul unor români! Și, odată cu ele, vor renaște și zonele de unde mulți dintre dumneavoastră ați plecat!”, a mai spus liderul Guvernului.

Vezi și: România are resurse pentru a egala Spania la producția de energie verde. Cum se poate întâmpla asta până în 2030

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult