- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România are resurse pentru a egala Spania la producția de energie verde. Cum se poate întâmpla asta până în 2030

07 Apr, 10:18 • Bumbeneci Diana
Kilowat: România are toate resursele pentru a prinde din urmă Spania la producția de energie verde și pentru a scăpa consumatorii de prețuri mari și de grija facturilor, în cel mult 5 ani.
România are resurse pentru a egala Spania la producția de energie verde. Cum se poate întâmpla asta până în 2030

România are resursele și capacitatea necesare pentru a efectua o tranziție rapidă către energie regenerabilă și pentru a deveni o țară complet verde în viitorul apropiat. În decursul următorilor 5 ani, se anticipează că România ar putea să rivalizeze și să depășească Spania sau Portugalia în ceea ce privește producția de energie verde, conform informațiilor furnizate de Kilowat, unul dintre principalii furnizori de sisteme fotovoltaice din țară.

România are resurse pentru a egala Spania la producția de energie verde

Compania propune două soluții viabile și eficiente pentru ca România să facă trecerea la energia verde, ceea ce ar conduce la o reducere semnificativă a prețurilor cu peste 60%, permițând românilor să scape de grija facturilor la energie și să devină independenți energetic.

Comparativ cu alte țări europene, România se confruntă cu unele dintre cele mai mari costuri la energie, cu tarife de 69 de euro/MWh. În contrast, prețurile energiei din Spania și Portugalia sunt mult mai reduse, coborând până la 1 euro/MWh. Această discrepanță semnificativă se datorează investițiilor masive în energie verde realizate de Spania și Portugalia. Cu toate acestea, printr-o strategie inteligentă de investiții în infrastructura verde și tehnologii inovatoare, România ar putea reduce dependența de sursele tradiționale de energie, care sunt nu doar mai costisitoare, dar și mai poluante.

Specialiștii în energie verde de la Kilowat subliniază că succesul tranziției către energie regenerabilă și implementarea acesteia la scară largă depind de armonizarea și alternarea eficientă a diferitelor surse de energie regenerabilă, precum și de încurajarea consumatorilor casnici și industriali să adopte aceste tehnologii noi și să se adapteze la diversificarea surselor de energie. Armonizarea surselor de energie ar putea permite utilizarea alternativă a energiei regenerabile provenite din trei surse principale: panouri solare, sisteme eoliene și hidrocentrale. În timp ce primele două surse sunt dependente de condițiile meteorologice și funcționează în anumite perioade, hidrocentralele oferă o flexibilitate mai mare, putând fi pornite și oprite în funcție de necesități cu relativă ușurință.

energie verde
energie verde

“România poate deveni o țară 100% verde, adică poate produce atât de multă energie regenerabilă încât putem concura lejer cu Spania și oricare alt stat din lume. Atâta timp cât cele trei surse nu sunt corelate, nu putem vorbi de eficientă, nu există motive pragmatice de a produce energie hidro în perioada de vârf de producție a parcurilor fotovoltaice și a sistemelor deținute de prosumatori.

România are un bazin hidrografic grozav care, folosit corespunzător, poate susține un sistem energetic verde foarte eficient. Înainte să cheltuim sume imense pentru stocare, ar trebui să ne folosim de acest sistem natural de stocare mult mai eficient, mai ieftin și mai prietenos cu mediul decât orice baterie.

Este nevoie de o viziune clară de susținere a producției de energie verde și de o strategie coerentă în acest sens, pentru a veni în beneficiul românilor și mediului de afaceri cu prețuri cât mai mici la energie”, declară Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat, specializată în instalarea de panouri fotovoltaice.

În același timp, studiul mai reliefează și faptul că tranziția către energie verde poate fi susținută prin ajustarea obiectelor de consum – consumatorii atât cei casnici cât și cei industriali trebuie încurajați să se adapteze noii realități, subliniază reprezentanții Kilowat. Deși tranziția la o piață liberalizată a energiei și implementarea noilor surse de producție a energiei verzi aduce schimbări majore în piață pentru oameni, în afară de creșterea fantastică a prețurilor de acum doi ani și plafonarea lor ulterioară, toate acestea aproape că trec neobservate.

energie verde
energie verde

“Populația trăiește într-o realitate paralelă. În timp ce prețurile pe bursă variază de la oră la oră și de la sezon la sezon, facturile noastre sunt mereu la fel. În timp ce citim știri că în weekend la prânz energia se vinde cu preț negativ, noi plătim un tarif fix. Este normal ca statul să intervină și să ne protejeze de fluctuațiile exagerate ale prețurilor de pe bursă, dar în același timp nu ar trebui ca aceste măsuri să ne priveze de a beneficia de prețurile mici din anumite perioade.

O reducere de preț pentru perioadele de timp despre care se știe că prețul pe bursă scade constant va încuraja consumul. Vine vara, nu există nici un motiv real pentru care oamenii ar trebui să facă economie pe vreme de caniculă și să pornească aerul condiționat cu reținere.

Cu cât este mai multă lumină de la soare cu atât mai multă energie intră în sistem. Avem nevoie de consum în perioadele de vârf de producție fotovoltaică, însă producția trebuie coroborată cu consumul”, explică Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat.

Vezi și: Ce taxe vor plăti românii în 2025? Marcel Boloș: „O adevărată tragedie că ministrul Finanțelor a început să fie clarvăzător”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult