- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cetățenie română peste hotare. Copiii născuți în străinătate beneficiază de acest document dacă unul dintre părinți este român!

10 Nov, 12:35 • Oprea Alina
Chiar dacă nou-născutul este născut în afara granițelor României, acesta beneficiază de documentul legal aferent certificatului de naștere! Amabsada României de la Madrid a facilitate această procedură, în cazul în care unul dintre părinți este român, copilul primește cetățenie!
Cetățenie română peste hotare. Copiii născuți în străinătate beneficiază de acest document dacă unul dintre părinți este român!

În contextul în care un copil este născut în afara granițelor României, acesta primește automat cetățenie română, condiționată doar de cetățenia unuia dintre părinți. Foarte important de menționat este faptul că este necesară înregistrarea nașterii în evidențele de stare civilă româneșpti, conform unor date recente, emise de Amabasada României la Madrid.

Orice copil care este născut în afara țării, conform legii, acesta va primi automat cetățenie românească dacă unul dintre părinți este cetățean român. Acest drept este acordat copilului chiar dacă celălalt părinte este de origine străină, astfel că, spre exemplu, un copil care este născut în Spania iar un părinte este român și celălalt străin, primește, în mod automat, cetățenie română.

„În temeiul legii, copilul dobândește cetățenia română chiar dacă s-a născut în străinătate și chiar dacă numai unul dintre părinții acestuia este cetățean român? Prin urmare, un copil născut pe teritoriul Spaniei, dintr-un părinte român și un părinte străin (indiferent de cetățenia acestuia), este român. Dacă nașterea s-a produs în Spania, este obligatorie înregistrarea acesteia în evidențele de stare civilă românești prin procedura transcrierii certificatului de naștere obținut de dumneavoastră de la autoritățile spaniole.”, precum arată o postare oficială a Amabasadei României din Madrid pe pagina de Facebook, conform știripesurse.ro.

Te-ar putea interesa și: INPS Italia trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 10.000 de euro unei badante, după ce i-a anulat Venitul de cetățenie

Cetățenie română pentru nou născuții născuți peste hotare!
Cetățenie română pentru nou născuții născuți peste hotare!

Cetățenie română valabilă și pentru copiii născuți în străinătate!

Reprezentanții instituției u menționat cât de important este a părinții să înregistreze nașterea în evidențele de stare civilă românească. Aceasta este o procedură care mnecesită transcrierea certificatului de naștere obținut de la autoritățile străine, în acest caz, spaniole. Pentru a putea face acest demers, cetățenii au la dispoziție 6 luni, de la înregistrarea nașterii la autoritățile străine.

Oamenii care se regăsesc în această situație nu trebuie să își facă griji, întrucât, Ambasada României de la Madrid oferă o spluție pentru a efectua acest demers cu faciliatate. Astfel, cetățenii trebuie doar să acceseze platforma online www.econsulat.ro, secțiunea „acte de stare civilă”, und epot alege opțiunea „transcriere certificat de naștere străin în registrele de stare civilă române”. Așadar, odată cu respectarea acestei proceduri, cetățenii vor avea parte de certificatul de naștere românesc care va fi eliberat de către echipa Consulatului General al României la Madrid chiar în ziua programării.

Această inițiativă vine ca răspuns la o necesitate practică și simplifică procesul pentru părinții români cu copii născuți în străinătate, asigurându-le astfel drepturile depline ale cetățeniei române pentru cei mici. Ambasada a reafirmat disponibilitatea de a oferi sprijin și informații suplimentare în acest sens.

Tea-ar putea interesa și: Venitul de cetăţenie în Italia suferă modificări pentru 2023. Ce trebuie să ştie românii din peninsulă