Deși costurile cu chiria au crescut la toate apartamentele, garsonierele rămân cele mai căutate, atât la nivel național, dar mai ales în Capitală, unde se înregistrează cele mai semnificative scumpiri. De exemplu, în Sectorul 6, garsonierele au ajuns aproape de 400 de euro pe lună, iar unele chiar depășesc acest prag, atingând 550 de euro.
Cele mai multe garsoniere sunt amplasate în blocuri vechi, din perioada anilor ’80 sau ’90, cu facilități minimale. Totuși, unele sunt promovate ca fiind „reînnoite” sau „renovate”, dar în realitate sunt adesea modificate prin trucuri de amenajare, cum ar fi unirea camerelor sau utilizarea unor balcoane ca spații suplimentare.
De exemplu, o garsonieră din Sectorul 5, de pe Calea 13 Septembrie, este pusă la închiriere prin agenție cu un preț de 440 de euro pe lună. Are 43 de metri pătrați, după ce balconul a fost alipit camerei, și se află la etajul 6 din 9 într-un bloc din anul 1980 fără lift. Conform anunţului, este complet utilată, fiind dotată inclusiv cu electrocasnice, scrie ziare.com.
Citeşte şi: Ninsoare ca-n poveşti pe Transfăgărăşan. Drumarii au intervenit cu utilaje de deszăpezire VIDEO
În Cluj-Napoca, prețul mediu al unei garsoniere este de 390 de euro, iar în Iași, după o scădere temporară, prețurile au urcat din nou, atingând 340 de euro. Brașov și Sibiu vin şi ele cu creșteri, de aproximativ 20%, în timp ce alte orașe mai mici, cum ar fi Arad, au avut majorări de 20-22%. În schimb, la Constanța, prețul garsonierelor a crescut cu doar 3%, până la 341 de euro. O evoluție similară este înregistrată și în Timișoara, unde majorarea este de 4%.
Citeşte şi: Se schimbă legea căsătoriilor în România. Ce trebuie să faci dacă planifici nunta după 31 martie 2025
În aceste condiţii, pentru mulți români, aceste prețuri sunt greu de acoperit. Chiriile pentru garsoniere ajung adesea să reprezinte o proporție semnificativă din venitul lunar al unei persoane. De exemplu, pentru un salariu minim pe economie (aproape 2.600 de lei net), chiria pentru o garsonieră în Sectorul 5 poate consuma aproape 70% din venituri. Mai mult, potrivit Eurostat, România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul celor care cheltuiesc mai mult de 40% din venitul lor pe locuință, întreținere și facturi.