Schimbare în legea căsătoriilor în România de la 1 martie 2025. Decizia a fost luată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), iar digitalizarea va fi finanțată din fonduri europene, scrie BZI. Valoarea totală a proiectului este de aproape 185 de milioane de lei, din care 156 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile. Astfel, se reduce timpul de procesare a actelor, se elimină birocrația inutilă, cetăţenii au acces rapid la documente, iar securizarea și protecția datelor sunt asigurate.
Potrivit ordonanței adoptate de Guvern, de la 31 martie 2025, ofițerii de stare civilă vor completa primul exemplar al registrului pe calculator, iar varianta pe hârtie va fi păstrată doar pentru arhivă. Al doilea exemplar al actelor va fi disponibil exclusiv în format electronic.
Citeşte şi: Aqua Park pe 50.000 de mp într-un mare oraş din România. Investiţie de peste 40 de milioane de euro
Românii din diaspora vor putea accesa acest sistem digitalizat începând cu 24 septembrie 2025. Până atunci, ambasadele și consulatele vor continua să elibereze documentele în format fizic.
Citeşte şi: Schimbări majore pentru abonaţii Netflix. Cum sunt afectaţi clienţii din România
Cununia civilă se poate oficializa între 11 și 30 de zile de la depunerea declarației la primărie. În cazul în care unul dintre viitorii soți nu poate ajunge la primărie din motive medicale, cununia poate fi oficiată într-un alt loc, cu aprobarea primarului. În plus, cuplul va declara în cererea de căsătorie că nu există impedimente legale și va alege numele de familie pe care îl vor purta, precum și regimul matrimonial dorit. Dacă aleg un alt regim matrimonial decât cel legal, va fi necesară o convenție matrimonială, încheiată la notar.
Căsătoria civilă este un statut juridic care există în toate țările UE. Însă normele care vizează parteneriatele, cum ar fi uniunile civile și parteneriatele înregistrate, sau uniunile de facto sunt diferite de normele aplicabile căsătoriei, mai ales în ceea ce privește drepturile și obligațiile cuplurilor căsătorite, relația dintre căsătoria religioasă și cea civilă, posibilitatea căsătoriei între persoane de același sex.