- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ciclonul Daniel lovește Europa. Meteorologii anunță cum va fi România afectată de fenomenul meteo deosebit de periculos

06 Sep, 08:31 • Bumbeneci Diana
Specialiștii e la Administrația Națională de Meteorologie confirmă că ciclonul Daniel evoluează în Europa și ar putea afecta inclusiv România. Urmează zile la rând în care instabilitatea atmosferică va continua să fie prezentă în cea mai mare parte a teritoriului.
Ciclonul Daniel lovește Europa. Meteorologii anunță cum va fi România afectată de fenomenul meteo deosebit de periculos

Ciclonul Daniel lovește Europa și implicit România. Șefa ANM, Elena Mateescu, a transmis faptul că, în această perioadă, în țările din apropierea noastră se produce o ciclogeneză explozivă. Este vorba despre o răcire bruscă a aerului, după o perioadă cu temperaturi ieșite din comun pentru normalul perioadei.

Șefa ANM a precizat că ciclonul Daniel, care face ravagii în Europa, își face simțită prezența și în România, în special în zona litoralului, acolo unde înregistrăm vânt foarte puternic.

Ciclonul Daniel lovește Europa

„Fenomenele meteorologice sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă, pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece, având în vedere modul de formare a acestor tipuri de cicloni mediteraneeni, încărcați cu o masă de aer foarte ridicată.

Într-adevăr, și pe fondul aerului tropical anterior, pentru că ne amintim, Grecia a înregistrat temperaturi record și practic multe zile a înregistrat temperaturi peste 40° și atunci când se face schimbul de masă de aer în direcția acelor de ceasornic, specific pentru zona emisferei nordice, atunci când vorbim de cicloni de origine tropicală, practic, pentru că diferențele sunt foarte mari, nucleul acela încărcat cu foarte multă căldură.

Practic observăm nuanțele de roșu, care înseamnă cantități enorme de precipitații sub cod roșu, dar partea ionică, în special insulele, pe cantități de precipitații, în timp ce restul părții de sud a Greciei sub avertizare de cod roșu de intensificări mari ale vântului, viteze peste 80-100km/h.

Într-adevăr, meteorologul elen la televiziunea elenă de știri confirmă această cantitate (n.r 650 l/mp) în ultimele 24 de ore la nivel local și tocmai de aceea am urmărit și noi, practic meteorologii români, ceea ce s-a întâmplat, ca și geneză și mod de manifestare, pentru că este posibil ca această cantitate, în condițiile în care Serviciul Meteorologic Elen va prelungi codul roșu până joi, așa cum arată traiectoria și posibilitatea din această perspectivă, să depășească această cantitate, dacă într-adevăr ea se și va confirma la nivel local, prin rețeaua de stații meteorologice elene pe care o gestionează serviciu meteorologic elen.”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

Specialistul de la ANM a mai explicat și că primele țări care au fost lovite de ciclon au fost Spania, sudul Italiei, Croația și Grecia, însă fenomenul meteo periculos va face ravagii și în alte zone.

„Într-adevăr şi Spania a fost lovită, sudul Italiei, Croația și practic și Grecia cel mai mult, pentru că intensitatea traiectorii, așa cum spuneam, diferențele foarte mari de temperatură și aerul foarte umed a dus la ceea ce înseamnă ciclogeneza explozivă a acestui ciclon „Daniel” care a determinat practic și scăderea temperaturilor cu 10-15° brusc.

Și de aici câmpul de masă de aer cald și rece a generat ceea ce înseamnă aceste intensificări ale vântului și nu în ultimul rând aceste cantități record până la urmă, dacă se vor confirma, într-adevăr, nu știam meteorologic elen (…)

Din păcate, așa cum spuneam, fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense, aș putea să numesc chiar agresive prin modul de manifestare pe durate și aceste treceri de la schimb de temperaturi foarte înalte, care a afectat pe o lungă perioadă și a generat acele incendii de vegetație.

Practic, condițiile meteorologice favorizează prin temperaturile foarte ridicate, prin fenomenul de secetă, pentru că Grecia este din această perspectivă o zonă vulnerabilă și pretabilă, sau prin direcția vântului, propagare foarte mare și în timp scurt a ceea ce înseamnă incendiu de vegetație.

Iată acum la polul opus, ceea ce înseamnă această cantitate care poate fi consemnată ca record, în condițiile în care ea va putea fi confirmată.”, a mai explicat șefa ANM.

Elena Mateescu., despre Ciclonul Daniel
Elena Mateescu., despre Ciclonul Daniel

Ciclonul Daniel, efecte și asupra României

Șefa ANM a explicat că vedem deja efectele ciclonului Daniel asupra României, în special în Dobrogea, acolo unde în ultimele zile a fost un vânt foarte puternic.

„La acest moment, din punctul de vedere al zonei țării noastre, semn că și noi ne aflăm departe la zona periferică a ceea ce ar putea însemna câmpul de masă de aer mai rece, pentru că deja și la noi temperaturile au scăzut foarte mult. De la 34° debutul lunii septembrie nu vom mai înregistra și nu vom mai depăși în următoarele zile 28-29°, dar vom avea și noi intensificări ale vântului.

Să nu uităm că și noi, în partea de sud-est a țării, inclusiv zona litoralului, semn că bazinul vestic al Mării Negre, de această dată în zona țării noastre încărcat cu umezeală, pe fondul regimului anterior mai cald, iată că a generat și în zona țării noastre intensificări ale vântului, care s-au tradus prin viteze de cel mult 70-80km pe oră. Și avem până în această seară, la ora 23:00 o atenționare meteorologică de cod galben în aceste zone și cu siguranță mâine și tot parcursul până la sfârșitul săptămânii vom mai consemna astfel de perioade. Cantitățile de precipitații și aria precipitațiilor sunt în ameliorare, semn că, într-adevăr, de interes rămân în mod deosebit intensificările de vânt și regimul de temperaturi.

Nu trebuie să excludem niciodată posibilitatea apariției fenomenelor extreme. Sigur că da, influențate și de caracteristicile climatului din zona țării noastre, pentru că atunci când emitem cod roșu pentru tipuri de fenomene meteorologice extreme, indiferent de sezonul în care ne aflăm, ne raportăm la ceea ce înseamnă condițiile climatice din țara noastră„, a spus Elena Mateescu.

Vezi și: Meteo 6-8 septembrie 2023. Cum va fi vremea în toată țara în a treia zi a săptămânii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult