- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine este Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării

01 Nov, 08:34 • Bumbeneci Diana
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Angel Tîlvăr în funcția de ministru al Apărării. Politicianul a depus deja jurământul și este oficial înlocuitorul lui Vasile Dîncu.
Cine este Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării

Consiliul Național al PSD a decis ieri, cu unanimitate de voturi, să-l propună pentru funcția de ministru al Apărării pe Angel Tîlvăr. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Angel Tîlvăr ca ministru al Apărării. Acesta a depus jurământul la Cotroceni în cursul serii.

Cine este Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării

 În momentul în care purtăm această discuţie, la estul României există o situaţie de securitate cauzată de invazia lui Putin, nejustificată (…) Avem dorinţa de a păstra cetăţenii ţării într-o stare de calm şi normalitate. Pe de altă parte, nu aş vrea să uităm că în momentul în care discutăm acum există militari români care fie sub egida NATO, UE sau a ONU, îşi desfăşoară activitatea menită să păstreze pacea în anumite zone ale lumii. Vorbim că vom aloca 2,5% din PIB pentru apărare. Pe lângă 2,5% din PIB pentru Apărare, vreau să nu uităm că sunt la fel de importanţi pentru noi oamenii implicaţi în structura de apărare”, a transmis Angel Tîlvăr.

Cine este Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării
Cine este Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării

Ai mai putea citi: Marcel Ciolacu, declarații legate de viitorul ministru al Apărării: „Avem de unde alege dintre cei care au făcut armata”

Întrebat de presă dacă faptul că tatăl său a lucrat în fosta Securitate ar putea influenţa decizia preşedintelui Klaus Iohannis privind numirea sa la Ministerul Apărării, Tîlvăr a replicat:

Mi-aş dori foarte mult să trăiesc într-o ţară în care dosarele de cadre să fie mai puţin importante decât activitatea fiecăruia. Mi-aş dori foarte mult ca, prin munca pe care am făcut-o şi pe care o fac, să demonstrez că orice cetăţean al acestei ţări este dispus să pună umărul la progresul acestei ţări. Nu ştiu dacă va influenţa (decizia şefului statului – n.r.). Este libertatea domniei sale să o facă. Eu nu am făcut niciodată un secret din ceea ce sunt, ceea ce am făcut, ce fac şi ce voi face”, a spus Tîlvăr.

Angel Tîlvăr este în prezent senator PSD și președinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. În CV-ul său publicat pe pagina Camerei Deputaților, Angel Tîlvăr a terminat Facultatea de limbi străine. Este de profesie profesor de engleză dar și-a continuat studiile la Colegiul Naţional de Apărare – post universitar, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” dar și la Institutul Diplomatic Român.

A fost profesor în perioada 1985-2004 și ales senator de Vrancea în 2004. Și-a continuat activitatea parlamentară, fiind ales deputat în 2008. În 2020 a reușit să își ocupe locul de parlamentar, după alegeri.

În octombrie 2020, Angel Tîlvăr (după ce l-a susținut pe Marcel Ciolacu pentru șefia PSD) a fost numit președinte interimar al PSD Vrancea.

Conform declarației de avere depusă pe site-ul Senatului nu deține nicio casă sau teren, are în schimb două mașini un Hyundai Santa Fe, un Ford Fusion și o șalupă Laguna. Are în conturi și depozite bancare suma de 110.000 lei și un depozit în valută de aproximativ 35.379 euro. Cât despre veniturile sale, Angel Tîlvăr a câștigat în 2021 potrivit declarației de avere 141.636 lei.

Citește și: Va fi schimbat Vasile Dîncu de la șefia Ministerului Apărării? „Atunci când partidul care te-a propus vrea să te retragă, este normal să pleci”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult