- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine sunt românii pentru care nu se interzice cumulul pensie-salariu. Nicolae Ciucă și Mugur Isărescu sunt pe lista „specialilor”

28 Jun, 20:45 • Lupu Alexandra
Nicolae Ciucă și Mugur Isărescu, printre puținii români care mai pot cumula pensia cu salariul. Iată cine sunt ceilalți „speciali”.
Cine sunt românii pentru care nu se interzice cumulul pensie-salariu. Nicolae Ciucă și Mugur Isărescu sunt pe lista „specialilor”

Astăzi, 28 iunie, deputații au votat proiectul care interzice cumulul pensiei cu salariul, informează cancan.ro. Se pare că există două noi excepții, în două liste. Unele categorii de speciali își vor putea păstra acest cumul.

Nicolae Ciucă și Mugur Isărescu sunt pe lista „specialilor”

Legea arată că persoanele care beneficiază de pensie și care își desfășoară în continuare activitatea pe baza unui contract de muncă au 30 de zile la dispoziție pentru a-și exprima în scris opțiunea de a continua respectivul contract sau de a-l înceta. Acordul pentru continuarea activității se va realiza pe baza unei cereri de aprobare din partea angajatorului, potrivit unui amendament admis de Comisia pentru muncă a Camerei.

Vezi și: Nicolae Ciucă surprinde pe toată lumea. Fostul premier al României explică de ce a explodat inflația din România. „O țară care produce atât de mult își importă propria producție ambalată mai bine”

„Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act administrativ de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială şi care au şi calitatea de beneficiari de pensie limită de vârstă în sistemul public de pensii, sistemul pensiilor militare de stat ori sunt beneficiari ai pensiilor de serviciu au obligaţia ca, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să îşi exprime în scris opţiunea pentru continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract individual de muncă, raport de serviciu sau act administrativ de numire, după caz, ori pentru încetarea contractului individual de muncă, raportului de serviciu sau încetarea ocupării funcţiei în care a fost numit în baza unui act administrativ de numire, după caz. Continuarea activităţii se realizează pe baza cererii aprobate de către unitatea angajatoare. Menţinerea în activitate se realizează cu acordul anual al angajatorului”, arată un amendament admis la raportul favorabil al Comisiei pentru muncă a Camerei.

Comisia de Muncă a Camerei Deputaților a adoptat noi modificări la legea cumulului pensiei cu salariul. Au fost introduse excepții pentru pensionarii speciali, astfel, schimbările permit unor categorii de persoane să beneficieze în continuare de acest cumul. Printre aceste categorii se regăsesc parlamentarii, membrii ANAF, BNR, ANCOM, precum și salariații din domeniul sanitar și de învățământ.

Atât liderii PSD, cât și cei din PNL, au declarat că excepțiile introduse pentru parlamentari și membrii instituțiilor aflate sub conducerea Parlamentului nu pot fi eliminate. Motivul? Ar fi neconstituțional să li se întrerupă mandatul. În acest sens, Nicolae Ciucă și Mugur Isărescu se află pe lista „specialilor”.

„Persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităților administrative autonome aflate sub control parlamentar și care se finanțează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfășurării de activități și operațiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în justificarea privind introducerea celor două excepții.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

După eliminarea pensiilor speciale, Nicolae Ciucă a afirmat că votul are o semnificație aparte pentru întreaga clasă politică. Fostul premier al României a declarat că reforma indemnizațiilor din această categorie este un obiectiv al actualei Coaliții, asumat prin programul de guvernare, potrivit antena3.ro.

Nicolae Ciucă a relatat că îndeplinirea obiectivului ar așeza sistemul de pensii din România, și totodată, permite accesarea fondurilor din PNRR, pe care țara noastră nu-și permite să le piardă. Coaliția s-a angajat să îndeplinească toate jaloanele și țintele din PNRR, inclusiv reforma pensiilor speciale.

„Votul de azi are o semnificație aparte pentru întreaga clasă politică. Mesajul lui este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine. Arătăm în acest fel că avem voința și determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face același lucru cu alte categorii de pensii speciale.

După cum știți, reforma pensiilor speciale este un obiectiv al actualei Coaliții, pe care l-am asumat public și prin programul de guvernare. Vrem să realizăm acest obiectiv din două mari motive. În primul rând, pentru că o astfel de reformă ar așeza sistemul de pensii din țara noastră pe baze corecte, cu reguli unitare, aplicabile tuturor.

Asta ne va permite să avem un sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung. Un alt motiv important al acestei reforme este determinarea de a accesa toate fondurile din PNRR.

România nu își poate permite să piardă aceste fonduri, iar angajamentul Coaliției de guvernare este să realizăm toate jaloanele și reformele, inclusiv cea a pensiilor speciale, astfel încât să tragem toți banii pe care îi avem la dispoziție”, a spus Nicolae Ciucă.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Este oficial! Parlamentarii își iau adio de la pensiile speciale. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea