- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ciolacu anunță reglementarea a 80% din piața energetică. „Sper să închidem astăzi subiectul energie. Rămân pragurile de 0,68 și 0,8 lei/kWh”

09 Nov, 16:33 • Bumbeneci Diana
Președintele PSD Marcel Ciolacu a făcut astăzi noi declarații legate de criza energetică din România. Liderul social-democrat susține că Coaliție urmează să fie închis subiectul energie.
Ciolacu anunță reglementarea a 80% din piața energetică. „Sper să închidem astăzi subiectul energie. Rămân pragurile de 0,68 și 0,8 lei/kWh”

Marcel Ciolacu a mai explicat că statul va reglementa prin Ordonanța de Urgență a Guvernului „aproximativ 80% din piață”. În continuare vor fi păstrate noile plafoane pentru consumatorii casnici care se încadrează într-un consum de cel mult 255 de kWh, dar prețul reglementat este menit să sprijine industria mare.

Mai mult, conform unor surse din mediul politic, pentru IMM-uri ar urma să rămână prețul de 1 leu/kWh, iar pentru industrie coaliția vrea să reglementeze prețul la 1,3 lei/kWh, conform Digi24.

Ciolacu anunță reglementarea a 80% din piața energetică

„Astăzi nu vă ascund faptul că am o întâlnire cu domnul președinte al PNL și premier în acest monent și domnul președinte al UDMR Kelemen Hunor. Subiectul principal este energia și după ce vom închide acest capitol, pe urmă putem trece la construirea bugetului pe anul viitor și chiar și rectificarea. Vom avea această discuție aplicată. Noi avem un draft lucrat în acest moment. L-am mai avut în discuție cu premierul, cum este și normal. Nu am avut plăcerea să discut cu domnul ministru al Energiei. Poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere. Eu nu. Nici nu țin în mod deosebit. Sper ca astăzi să închidem acest subiect”, a declarat Ciolacu.

În acest context, social-democratul Marcel Ciolacu a mai explicat că Executivul are în plan să aprobe o ordonanță de urgență pentru reglementarea prețului. Cu toate acestea însă, în același timp vor fi făcute modificări și la actuala ordonanță aflată în dezbatere la Camera Deputaților.

Citește și: Peste jumătate dintre angajatorii ruși au luat decizii radicale din cauza războiului. Angajații își iau adio de la bonusurile de sărbători

Ciolacu anunță reglementarea a 80% din piața energetică. „ Sper să închidem astăzi subiectul energie. Rămân pragurile de 0,68 și 0,8 lei/kWh”
Ciolacu anunță reglementarea a 80% din piața energetică. „ Sper să închidem astăzi subiectul energie. Rămân pragurile de 0,68 și 0,8 lei/kWh”

„E vorba de o ordonanță de urgență pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare a aproximativ 80% din piață. Să existe un preț maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preț maximal. Rămân în continuare cele 0,68 și 0,8, la IMM, industria alimentară și în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise: servicii de utilități publice, companii de apă, tramvaie, metrou. S-a uitat de biserici și toate cultele religioase care își desfășoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale și pe propria declarație să beneficieze, sunt aparatele de oxigen folosite, cazuri special sau familiile cu mai mult de trei copii, familii monoparentale care la fel, printr-o simplă declarație să intre la aceste tarife reduse”, spune Ciolacu.

Acesta a mai transmis că reglementarea prețurilor din energie vine în sprijinul industriei. Conform lui Ciolacu, statul român trebuie să compenseze economia românească, persoanele vulnerabile și producătorii, în cazul în care nu se încadrează în prețul maximal cu costurile de producție și să aibă un profit care a fost mediu, în ultimii ani, înainte să apară această criză.

„Se ajungea la un preț de peste 4 lei, 4,5 și, repet, statul român nu trebuie să compenseze profitul cuiva, mai ales un profit excepțional, speculativ, pe o perioadă limitată. Cred că este o abordare cât se poate de corectă și o stopare a unei greșeli monumentale a unui Guvern dinaintea acestui Guvern, când s-a liberalizat piața fără să previi o astfel de situație”, a declarat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a oferit în declarațiile sale și detalii legate de rolul pe care îl va avea ANRE. După ce Guvernul emite o ordonanță și Parlamentul o lege, ANRE trebuie să o pună în aplicare, creând cadrul, respectiv legislația secundară.

„După ce Guvernul emite o ordonanță și Parlamentul o lege, ei trebuie să o pună în aplicare, creând cadrul, respectiv legislația secundară. Nu există niciun producător în acest moment care să producă cu un preț mai mare de 1,3. Dacă la acest preț adăugăm și distribuție și furnizare, etc, nu se depășește acest preț. În cazul în care se depășește, din producție și din costuri documentate, atunci statul intervine și compensează. Eu nu pot compensa să cumperi energie cu 400 lei și să o vinzi cu 3.000 lei. Și eu să compensez 2.600 lei, cum a gândit actualul ministru al Energiei. Așa ceva nu se întâmplă niciunde în lume”, a mai spus acesta.

Citește și: Kelemen Hunor susține că pensiile românilor ar trebui să fie majorate cu 15-16%. „Trebuie să găsești loc pentru pensionari care au muncit o viață întreagă”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult