- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Kelemen Hunor susține că pensiile românilor ar trebui să fie majorate cu 15-16%. „Trebuie să găsești loc pentru pensionari care au muncit o viață întreagă”

08 Nov, 22:45 • Bumbeneci Diana
Pensiile ar trebui să fie majorate cu minim 15 sau 16 procente. Acest subiect a fost din nou dezbătut de vicepremierul Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor susține că pensiile românilor ar trebui să fie majorate cu 15-16%. „Trebuie să găsești loc pentru pensionari care au muncit o viață întreagă”

Vicepremierul Kelemen Hunor a transmis în această seară că ar fi corect ca pensiile să crească cu 15-16%. Hunor consideră că este o datorie morală faţă de pensionari să se găsească soluţii destul de rapud, fiind categoria cea mai vulnerabilă, notează Agerpres.

Kelemen Hunor vrea pensii majorate cu minim 15-16%

„Eu am abordat din punct de vedere moral (…), fiindcă eu consider că trebuie să faci un efort, ai această obligaţie morală faţă de pensionari şi poţi să faci loc în buget pentru a acoperi rata inflaţiei. Sigur că nu mergem la gramaj fin (…), dar un 15-16% poţi să faci, trebuie să găseşti loc pentru pensionari care au muncit o viaţă întreagă, au muncit înainte de ’89 şi după ’89 şi au plătit impozitele, taxele şi au dreptul la această perioadă mai liniştită din viaţă”, a spus Kelemen la Europa FM.

În acest context, Kelemen Hunor a negat ar exista un blocaj în coaliţie pe această temă. Politicianul a mai explicat că sunt luate în calcul mai multe discuții și atunci când se vor dezbate bugetul asigurărilor sociale şi bugetul de stat va fi introdusă majorarea de pensii potrivită pentru românii care încă mai speră la un venit considerabil.

Kelemen Hunor susține că pensiile românilor ar trebui să fie majorate cu 15-16%. „trebuie să găsești loc pentru pensionari care au muncit o viață întreagă”
Kelemen Hunor susține că pensiile românilor ar trebui să fie majorate cu 15-16%. „trebuie să găsești loc pentru pensionari care au muncit o viață întreagă”

Cât despre renegocierea plafonului de 9,4% din PIB prinsă în PNRR pentru cheltuielile cu pensiile, Kelemen a mai explicat că este legată de aşa-numitele pensii speciale, şi nu de pensiile din sistemul public.

„În 9,4% e greu să te încadrezi şi cu magistraţii, şi cu militarii, şi cu aviatorii şi cu diplomaţii, deci nu ai cum şi atunci există această presiune permanentă. Sigur, din punctul meu de vedere, trebuie o discuţie principială, după care poţi să reglementezi orice, chiar şi în limita de 9,4%, sau poţi să arăţi Comisiei: domnule, avem un principiu, aşa cum aveţi şi voi şi au toate statele, aplicăm acest principiu şi atunci, bineînţeles, eforturile bugetare pot fi asumate. Dar noi, în acest moment, nu avem un principiu: există soluţii punctuale pentru fiecare categorie din această mare categorie în care sunt încadraţi toţi şi nu există un principiu clar şi sănătos”, a arătat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a mai explicat că a propus de mai mult timp să existe un principiu care să îi vizeze pe românii aflați în sistemul public şi care au diferite incompatibilităţi.

Citește și: Amendă record pentru Primăria Constanța. Garda de Mediu a amendat constănțenii cu 100.000 de lei pentru nereguli privind depozitarea deșeurilor

„Eu am spus haideţi să stabilim un principiu: cei care sunt în serviciul public şi ştim cine sunt în serviciul public şi au interdicţii, au incompatibilităţi, că nu toţi au incompatibilităţi, au incompatibilităţi de diferite feluri şi stau în serviciul public, statul ce doreşte cu ei? După ce au ieşit din serviciul public, au lucrat 20, 30 ani, 40 ani, pe lângă contributivitate mai pune un punct şi jumătate, două, trei, patru, cinci la pensia lor, recompensând anii petrecuţi în serviciul public şi cu toate incompatibilităţile.

Poţi să spui că nu dai niciun punct nimănui în plus, asta este viaţa, ai ales o meserie, ai ales o carieră, plăteşti pensia pe contributivitate. Sau poţi să spui, cum spun marea majoritate a statelor membre, peste contributivitate îţi mai dau un punct, un punct şi jumătate, două puncte. Şi atunci e ok. Dar pensia nu poate să fie mai mare decât salariul de bază în timpul serviciului”, a susţinut Kelemen.

Mai poți citi: Amenzile din starea de urgență nu pot fi anulate! Parlamentul a respins legea care anula această decizie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult