- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât a ajuns să coste o banală ciorbă de perişoare în restaurantele din București. Prețul este dublu faţă de acum doi ani

05 Feb, 23:28 • Stefan Simion
Pandemia a pus la pământ industria HORECA. La finalul anului 2020, când restaurantele au tras linie, au constatat că au încasări mai mici cu circa 40% față de anul anterior. La patru ani de la declanșarea pandemiei, sectorul HORECA încearcă să recupereze pierderile și își vinde produsele la prețuri exagerat de mari.
Cât a ajuns să coste o banală ciorbă de perişoare în restaurantele din București. Prețul este dublu faţă de acum doi ani

O ciorbă de perişoare, spre exemplu, la restaurantele din Capitală ajunge să coste chiar și 30 de lei, dublu faţă de acum doi ani, arată o analiză a Ziarului Financiar. Tot în acea perioadă, cu 30 de lei puteai cumpăra un preparat de la felul doi, care acum costă 50-60 de lei.

Cât a ajuns să coste o ciorbă de perişoare în restaurantele din București

În urmă cu aproximativ doi ani, puteai mânca o ciorbă în București cu 7-8 lei, dacă alegeai o cantină, şi cu 13-15 lei dacă mergeai la un restaurant a la carte.

ciorbă de perișoare

Patronii de restaurante susțin că majorarea prețurilor se datorează faptului că atât furnizorii de utilităţi, cât și cei de materii prime și-au majorat prețurile. Totuși, aceștia susțin că nu duc lipsă de clientelă pentru că românii aleg să iasă la restaurant și să reducă cheltuielile din alte părți. Afirmaţiile lor sunt confirmate de rezultatele financiare, toţi marii operatori HORECA anunţând creşteri anuale de 20-30 sau chiar 40%.

Citeste si Cât costă o ciorbă de fasole în bol de pâine pe Valea Prahovei, în 2024. Preţurile au explodat în Sinaia şi Buşteni

Românii, clienți fideli ai restaurantelor

După pandemie, însă, sectorul HORECA nu doar că şi-a revenit, dar încasările au atins un nivel istoric, justificat atât prin dorința de a ieși a oamenilor care petrecuseră mult timp închiși în case, cât şi de scumpirile record.

Spre exemplu, în 2022, ultimul an pentru care există date, românii au cheltuit 18,9 mld. lei în restaurantele din România, cu 25% mai mult decât în anul anterior şi aproape dublu faţă de 2020, conform calculelor ZF realizate pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Dacă avansul se menţine, piaţa de restaurante (fără cafenele şi baruri) se va apropia de 24 mld. lei. Spre comparaţie, în 2014, acum un deceniu, era de cinci ori mai mică.

Citeste si Cât costă 1 pahar de apă pe nota de plată a unui restaurant din Sibiu. Recenzia lăsată de un client al localului

Cum arată ciorba de perișoare în bucătăriile internaționale

Ciorba de perişoare este una dintre cele mai apreciate mâncăruri ale bucătăriei româneşti. În bucătăria internaţională există preparare similare. În bucătăria italiană există supe cu chiftele din carne de vită şi cu multe legume, la fel ca şi în cea mexicană. De asemenea, în bucătăria turcească există supă cu carne tocată de vită sau de miel.

Spre deosebire de supele menţionate, la care carnea tocată modelată sub forma unei bile sau aplatizată precum o chiftea este rumenită înainte de a fi introdusă în supă, în varianta românească, perişoarele sunt puse direct la fiert.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult