- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cireșele românești ies pe piață în luna mai! Cât va costa un kilogram

30 Mar, 08:29 • Lupu Alexandra
Cele mai îndrăgite fructe ale verii ies pe piață în jurul datei de 10 – 15 mai. Iată care sunt prețurile cerute de fermieri pentru cireșele românești.
Cireșele românești ies pe piață în luna mai! Cât va costa un kilogram

Vine momentul mult așteptat de români! Cele mai căutate fructe ale verii, cireșele românești, vor ieși pe piață între 10 și 15 mai, relatează b1tv.ro.

Cireșele ies pe piață în mai

Primele informații arată că cireșele românești vor putea ajunge pe masa românilor între 10 și 15 mai. În ceea ce privește costurile, este bine de știut că un kilogram va valora, în medie, 15 lei.

Marius Roman precizează că prețul de producție în marile magazine sau pe lanțul de la fermier sunt elementele care depășesc suma cerută pentru cele mai căutate fructe ale verii. Pomicultorul este cel care a adus cele mai bune vești pentru români, concret, el a confirmat când apar cireșele românești pe piață, dar mai ales, a menționat care sunt soiurile care se coc cel mai devreme în livezi.

Citește și: Roșiile românești ies pe piață mai devreme! Cât va costa un kilogram?

„Anul acesta se pare că pomii pornesc un pic mai greu în vegetație, ceea ce nu este de rău deloc, în sensul că lunile februarie și martie au fost un pic mai reci.

Estimăm că primul soi de cireșe care se maturează la noi în plantație și în condițiile pedoclimatice sau microclimatul din zona județului Ialomița, mai precis Coșereni, undeva în jurul datei de 20 mai, preconizăm că se va matura soiul Early Lory. Este unul dintre cele mai timpurii soiuri care se maturează în România și la noi în zonă în jurul datei de 20 mai, să zicem cel târziu 25 mai”, spune Roman.

Pomicultorul a precizat că există specii care se coc mai devreme, cel mai probabil între 10 și 15 mai. Cu toate acestea, Roman a menționat că totul depinde de condițiile climatice din luna aprilie și din prima parte a lunii mai.

„S-ar putea să existe cireșe românești care să ajungă pe masa românilor chiar și un pic mai devreme. Sunt anumite regiuni ale țării, mai ales în mod special în sudul extrem, unde cultivatorii din zona respectivă pot ieși chiar și 10-15 mai, dar asta depinde foarte mult și de condițiile climatice pe care le vom avea în luna aprilie, adică temperaturile care vor fi în luna aprilie și bineînțeles în prima parte a lunii mai.

Ce apare mai devreme de 10-15 mai nu sunt sunt fructe românești cu certitudine, marea majoritate provenind din import și după cum știm Grecia, și datorită climei și faptul că se produc cantități destul de importante și faptul că suntem oarecum destul de aproape și sunt foarte mulți, în fine angrosiști care merg cu mașini mai mici sau mai mari și transportă fructe de acolo în România”, declară pomicultorul.

Perioada cea mai târzie în care se vor regăsi cireșele românești pe piață este de 15 – 20 iulie, așa cum estimează Roman. La poarta fermei, un kilogram va valora 15 lei, în medie. Pomicultorul a menționat că tarifele de producție sunt unele destul de mari în ultimii ani, tocmai pentru că prețurile la inputuri au crescut. Mai mult decât atât, inclusiv forța de muncă reprezintă costuri mari.

„Toți întâmpinăm în toate domeniile probleme cu forța de muncă astfel că nu suntem exceptați nici noi în pomicultură. Deci întâmpinăm această problemă cu forța de muncă și dacă vorbim de specia cireș, recoltatul se face destul de greu, adică un om nu poate recolta mai mult de o 80-100 kg de cireșe pe zi pe medie.

Cireșele nu se pot recolta mecanizat, cireșele se recoltează cu codiță pentru că sunt fructe perisabile, adică dacă nu le recoltăm cu grijă nu se pot păstra decât o perioadă foarte scurtă”, completează Roman.

Vezi și: Românii ar putea consuma roşii, salată şi castraveţi crescute între blocurile gri. Preţurile ar scădea cu 30%