- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Clădirile de birouri zac goale. Numărul imens de corporatiști care lucrează remote se vede în cifrele dramatice Metrorex

17 Jan, 09:50 • Cornel Ghimeșan
Anii de pandemie au lovit puternic în aproape fiecare industrie. Numărul de corporatiști care au lucrat și continuă să lucreze remote se traduce în cifre dramatice pentru Metrorex. Deși restricțiile s-au ridicat și viața pare că a revenit pe o linie de normalitate, traficul de la metrou rămâne scăzut, departe de a atinge cifrele din 2019.
Clădirile de birouri zac goale. Numărul imens de corporatiști care lucrează remote se vede în cifrele dramatice Metrorex

Cifre dramatice la Metrorex. Deși restricțiile impuse de pandemia de Sars-Cov2 s-au ridicat deja de ceva vreme, acest episod negru din istoria omenirii și-a lăsat profund amprenta atât în mentalul colectiv, cât și în organizarea vieții de zi cu zi. Sute de companii și corporații au renunțat la spațiile închiriate pentru birouri și au optat pentru varianta în care angajații lucrează de acasă, chiar dacă aceștia nu mai sunt în pericolul de a se îmbolnăvi sau de a răspândi boala. Acest lucru se vede în cifrele dramatice pe care le înregistrează Metrorex.

Alte articole: Mircea Badea ironizează controlul ANAF la OMV: „De populisme de-astea penibile îmi e jenă rău! Deci știrea asta pute a brânză de burduf.”

Cum arată cifrele Metrorex post-pandemie

Dacă analizăm numărul de validări realizate la aparatele de taxare de la metrou, putem remarca faptul că a existat o creștere enormă față de anul 2021, de 81%, fiind cumulat un număr de 132,7 milioane de validări în 2022. Cu toate acestea, datele oferite de Metrorex, arată că sunt destul de departe de cifrele înregistrate în 2019, pre-pandemie. Diferența este una de 25 de procente. Perspectivele de a mai atinge aceste numere sunt destul de scăzute, în contextul în care multe companii au trecut definitiv la varianta de muncă remote sau hibrid.

Este drept că în 2022 numărul de călători Metrorex aproape s-a dublat în 2022, având în vedere că, totuși, studenții și elevii au revenit în băncile școlilor, o bună parte dintre angajați s-au întors la locurile de muncă și oamenii au, acum, libertate de circulație. Totuși nivelul rămâne unul scăzut, chiar dacă la orele de vârf se întâmplă magistralele principale se aglomerează.

Traficul la Metrorex rămâne scăzut după pandemie
Traficul la Metrorex rămâne scăzut după pandemie

Sistemul hibrid sau cel full-remote, rămâne încă o variantă pentru multe companii, care la trei ani de la debutul pandemiei de Covid au luat decizia de a-și reduce spațiile dedicate birourilor. De exemplu, Banca Comercială Română a renunțat la un sfert din suprafața închiriată pentru birouri, astfel ca aproximativ 2000 de angajați, au scăpat de drumul către serviciu. De asemenea, Oracle a decis să pună lacătul pe ușa mai multor birouri, respectiv o treime dintre acestea.

La stația de metrou Grozăvești, în apropierea căreia se află sediul BCR, traficul a crescut cu 163% anul trecut, când au fost validate peste două milioane de titluri de călătorie. Totuși, privind în trecut, acesta este încă cu 31& mai mic decât în 2019, arată datele Metrorex analizate de Economica.net

Și în nordul Bucureștiului, unde sunt situate majoritatea clădirilor de birouri, traficul s-a dublat comparativ cu anul 2021. De exemplu la stația de metrou Pipera numărul cartelelor validate s-a dublat anul trecut, față de 2021, dar e la jumătate față de cifrele din 2019, când au fost validate 6,4 milioane de cartele.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre scenariul „Maia Sandu, candidat la președinția României”: „Nimeni nu o poate împiedica. Eu o susțin, chiar dacă suntem din familii politice diferite”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult