- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Clariant, gigantul elvețian din industria chimică, închide fabrica de bioetanol de la Podari. Pierderi uriașe și investiții de peste 140 milioane de euro

06 Dec, 12:30 • Fundeanu Madalina
Gigantul elvețian din industria chimică Clariant închide fabrica de bioetanol de la Podari. Conducerea Clariant a ajuns la concluzia că, având în vedere pierderile continue, fabrica din Podari nu poate justifica continuarea producției.
Clariant, gigantul elvețian din industria chimică, închide fabrica de bioetanol de la Podari. Pierderi uriașe și investiții de peste 140 milioane de euro

Gigantul elvețian din industria chimică Clariant a decis că va închide fabrica de bioetanol de la Podari, inaugurată anul trecut, din cauza pierderilor continue și a cheltuielilor mari cu investițiile, potrivit profit.ro.

Clariant închide fabrica de bioetanol de la Podari

Conducerea Clariant a ajuns la concluzia că, ținând cont de pierderile în lanț suferite, fabrica din Podari nu poate justifica continuarea producției, care ar necesita cheltuieli de capital suplimentare semnificative, potrivit mesajului companiei. Clariant a lansat producția la fabrica din România vara trecută, în urma unei investiții de peste 140 milioane de euro, din care 40 milioane de euro finanțare UE.

Fabrica, amplasată în Podari, lângă Craiova, folosește tehnologia proprietară Clariant sunliquid® pentru producția de etanol celulozic din reziduuri agricole, însă nu a atins „randamentele vizate și alți parametri operaționali la scară industrială”, a transmis compania elvețiană la finele anului trecut.

Clariant a revizuit, la acel moment, în scădere valoarea fabricii din România, estimând o pierdere cu deprecierea activelor de aproximativ 225 milioane de franci elvețieni (228,2 milioane euro) pentru exercițiul financiar 2022. Elvețienii au anunțat ulterior că analizează opțiuni strategice pentru fabrica de la Podari.

Citește și: Salarii de 8.000 de euro pe lună! Domeniul în care mulți dintre angajații români doresc să se orienteze!

Clariant, Podari
Clariant, Podari

„După o analiză atentă a tuturor opțiunilor strategice, am decis să închidem activitatea de la Podari. Vom colabora îndeaproape cu reprezentanții angajaților din România (…) și ne angajăm să găsim soluțiile cele mai responsabile din punct de vedere social”, a transmis în prezent Conrad Keijzer, directorul general al Clariant.

Clariant estimează că va înregistra costuri de 60-90 milioane de franci cu restructurarea și provizioane legate de închidere și de reducerea personalului în decembrie, cu impact asupra profitului operațional (EBITDA). În plus, la nivelul EBIT, vor fi suportate alte costuri cu impact de aproximativ 110 milioane franci, inclusiv o depreciere fără numerar a valorii curente a activelor uzinei Podari și a altor active rămase.

Pentru anul financiar 2024, compania estimează un impact în numerar legat de costurile de închidere de aproximativ 110-140 de milioane de franci. Acțiunile Clariant s-au depreciat cu circa 0,9% în urma informațiilor, până la 12,72 franci. Pe lângă închiderea fabricii de bioetanol din România, Clariant a anunțat că va restrânge activitățile conexe ale liniei de afaceri Biofuels & Derivatives din Germania.

Fabrica din Podari, județul Dolj, este construită pe o suprafață de 10 hectare. Construcția a fost inițiată în 2019, lucrările fiind realizate cu ajutorul unei echipe formată din 800 de muncitori. Pentru asigurarea materiei prime necesare s-au semnat contracte cu peste 300 de fermieri locali. La capacitate maximă, fabrica, prezentată anterior de elvețieni ca fiind emblematică pentru grup, urma să proceseze aproximativ 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol anual.

Vezi și: Bărbat care a furat două batoane de ciocolată de 8 lei dintr-un Penny din Alba Iulia, cercetat timp de un an. Decizie în instanță