- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Clasamentul celor mai bune orașe din lume în care să locuiești în 2023. Capitala a avut un salt uriaș și a intrat în top 100

23 Jun, 15:38 • Lupu Alexandra
Care sunt cele mai bune orașe din lume pentru locuit? Capitala intră în top 100, după un salt de 21 de poziții.
Clasamentul celor mai bune orașe din lume în care să locuiești în 2023. Capitala a avut un salt uriaș și a intrat în top 100

Raportul realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) arată care sunt cele mai bune orașe pentru locuit în 2023, informează profit.ro. Viena, capitala Austriei, a ajuns din nou pe primul loc la nivel mondial.

Cele mai bune orașe pentru locuit

Indexul Global Liveability Index 2023 a afirmat că Viena a câștigat prin intermediul combinației câștigătoare de stabilitate, cultură și divertisment de calitate, infrastructură fiabilă, educație și servicii de sănătate.

„A ocupat această poziție în mod regulat în ultimii ani, doar pandemia Covid-19 determinând orașul să părăsească locul de pe primul loc”, se mai arată în raport.

Copenhaga își păstrează poziția de al doilea cel mai locuibil oraș din lume. În tot acest timp, orașele australiene Sydney și Melbourne au intrat în top cinci.

„Aceste țări și-au văzut scorurile la categoria asistență medicală îmbunătățite față de anul trecut, când erau încă afectate de valurile de Covid, care au tensionat sistemele lor de sănătate”, a declarat firma de cercetare.

Citește și despre: Producția și consumul de cărbune continuă să crească puternic în UE. România se află pe locul 5 în clasamentul UE al producătorilor de lignit

Raportul anual a evaluat 172 de orașe după următoarele criterii: stabilitate, asistență medicală, cultură și mediu, educație și infrastructură. Anul trecut, indicele a crescut și a atins cel mai mare nivel din ultimii 15 ani, pe măsură ce lumea și-a revenit după pandemie. Scorul mediu al indicelui este în creștere de la 73,2 în urmă cu un an și este acum de 76,2 din 100. Iată top 10 orașe în care să trăiești:

  1. Viena (Austria)
  2. Copenhaga (Danemarca)
  3. Melbourne (Australia)
  4. Sydney (Australia)
  5. Vancouver (Canada)
  6. Zurich (Elveția)
  7. Calgary (Canada)
  8. Geneva (Elveția)
  9. Toronto (Canada)
  10. Osaka (Japonia), Auckland (Noua Zeelandă) – egalitate
Viena, cel mai locuibil oraș
Viena, cel mai locuibil oraș

În clasament este menționat și Bucureștiul. Capitala ocupă poziția cu numărul 99, după ce a urcat 20 de poziții.

„Cele mai mari două orașe non-asiatice care au înregistrat cele mai mari creșteri sunt capitala României, București, și Stuttgart din Germania, care au înregistrat îmbunătățiri la categoria asistență medicală în urma eliminării ultimelor restricții legate de Covid”, scrie raportul Economist Intelligence Unit.

Vezi și: Clasamentul țărilor europene cu cele mai multe femei-inventator. România este în top 10!