- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Clasamentul țărilor europene cu cele mai multe femei-inventator. România este în top 10!

15 Jun, 20:49 • Lupu Alexandra
România este în top 10 în clasamentul țărilor europene cu cele mai multe femei-inventator. Procentul este în creștere față de anii anteriori.
Clasamentul țărilor europene cu cele mai multe femei-inventator. România este în top 10!

Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale a realizat clasamentul țărilor europene cu cele mai multe femei-inventator din 2021. Se pare că România a ocupat locul 6, având în vedere că 28% dintre solicitanții de brevete de invenție din țară au fost femei în anul menționat, informează economedia.ro.

Țările europene cu cele mai multe femei-inventator

La nivel mondial, procentul mediu de femei-inventator a fost de 17% în anul 2021. Numărul cel mai mare de femei-inventator a fost înregistrat în Cuba. Procentul a depășit 50%. Pe de altă parte, în Filipine, a fost de 38%.

În Europa, Portugalia s-a clasat pe primul loc pentru găzduirea femeilor-inventator. Procentul de 34% a plasat Portugalia pe locul 3 la nivel mondial. Numărul de brevete de invenție a scăzut ușor sub cel din Filipine, la 34%.

În România s-a înregistrat un procent de 26%. Spania a avut cu doar 2% mai puține femei-inventator față de România. Prin urmare, s-a clasat pe locul 10. Alte țări europene importante, cum ar fi Marea Britanie, Italia, Suedia și Germania, au scăzut sub media de 17%. Marea Britanie a scăzut puțin sub SUA și a ocupat locul 55.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Surpriză de proporții. S-a schimbat clasamentul celor mai scumpe orașe din lume. Ce oraș ocupă acum primul loc

Doar 14% dintre solicitanții de brevete de invenție au fost femei în 2021 în Marea Britanie. SUA a avut 16% de solicitanți femei, clasată pe locul 42. Franța a fost în jurul mediei globale. Din 2019 și până în 2021, reprezentarea femeilor în domeniul invențiilor a crescut cu 10% în România.

Femei-inventator
Femei-inventator

În intervalul menționat, numărul femeilor-inventator a crescut cu doar 1.6% în Marea Britanie.Japonia a înregistrat cea mai slabă performanță. Doar 10% dintre inventatori sunt femei. O lipsă de reprezentare feminină în domeniul invențiilor a existat inclusiv în India, Emiratele Arabe Unite și Indonezia.

„În mod istoric, femeile au fost subreprezentate în rândul inventatorilor. Înainte de 1965, proporția inventatorilor de sex feminin era în general între 2% și 3%.

De atunci, proporția femeilor-inventator a crescut într-un ritm accelerat, ajungând la 6,8% în 1998 și aproape dublându-se de atunci, ajungând la 12,7% în 2017”, conform Biroului Internațional pentru Proprietatea Intelectuală din Regatul Unit (UKIPO).

„Participarea scăzută a femeilor în brevetare a fost atribuită unei varietăți de factori. În primul rând, femeile care aleg orice tip de carieră și, în special, cele din profesiile STEM (science, technology, engineering, and math – știință, tehnologie, inginerie, matematică) se confruntă cu o selecție mai dură decât bărbații”, remarcă European Publications Server (EPO).

„Femeile de la universități au mai puține legături cu industria și sunt limitate la modele de carieră academică mai tradiționale decât bărbații.

Recunoașterea scăzută se extinde la cercetarea și dezvoltarea în afaceri, unde femeile câștigă mai puțin decât bărbații, deși contribuie la fel de mult la dezvoltarea invențiilor de înaltă calitate”, a adăugat EPO.

Citește și despre următorul subiect: Cât costă să încarci o mașină electrică în țările europene. Clasamentul cu prețurile din Europa. România are cele mai ieftine tarife