Știri interne

CNAS atacat de medicii de familie! Problemele din sistemul informatic pun în pericol viața pacienților

08 Mar, 11:24 • Cornel Ghimeșan
Sistemul informatic pus la dispoziție de Casa Națională de Asigurări de Sănătate le dă bătăi de cap medicilor de familie, care întâmpină tot mai multe dificultăți. Medicii, prin SNMF, solicită remedierea cât mai rapidă a platformei.
CNAS atacat de medicii de familie! Problemele din sistemul informatic pun în pericol viața pacienților

Medicii de familie au reclamat, prin Societatea Națională de Medicină a familiei (SNMF), că sistemul informatic, pus la dispoziție de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, nu funcționează așa cum ar trebui și că acest lucru afectează în mod direct viața pacienților, dat fiind că aceștia au accesul blocat la servicii medicale și la activitatea cabinetelor medicale. Medicii susțin că aceste probleme pun în pericol întreaga activitate medicală și cer Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să ia măsuri urgente în acest sens.

Citește și: Prețul laptelui depășește orice record în România. Un litru de lapte este mai scump decât în Franța, Spania sau Belgia

SNMF și-a exprimat toate nemulțumirile și solicitările prin intermediul unui comunicat de presă.

„Societatea Națională de Medicină Familiei este solidară cu pacienții şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncționalitățile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Reamintim că programul SIUI aparține în exclusivitate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ca de altfel și mentenanța acestuia.

De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”, scrie în comunicatul organizației.

Medicii de familie se revoltă

Medicii afirmă că disfuncționalitatea sistemului informatic creează situații neplăcute, pacienții fiind nevoiți să aștepte foarte mult, iar activitatea cabinetelor este grav afectată.

„Imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează în mod direct accesul pacienților la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate în primul rând din cauza creșterii timpilor de așteptare. În mod asemănător, erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat prejudiciază pacienții de drepturile lor firești ca asigurați ai sistemului public de sănătate.

Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deși responsabilitatea nefuncționării SIUI nu le aparține. În același sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate și de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcționarea cabinetelor de medicină a familiei”, mai scrie în documentul semnat de Societatea Națională de Medicină Familiei.

Medicii cer CNAS să remedieze platforma informatică și să introducă formularele electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie.

Alte articole: După ce a renunțat la afacerea Spartan, Mandachi are în plan să deschidă zeci de biblioteci. Afaceristul a anunțat unde vor fi acestea

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult