- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul laptelui depășește orice record în România. Un litru de lapte este mai scump decât în Franța, Spania sau Belgia

08 Mar, 08:29 • Bumbeneci Diana
Prețurile din România au explodat din nou. Un litru de lapte a ajuns să fie mai scump în România decât în alte state europene. 
Prețul laptelui depășește orice record în România. Un litru de lapte este mai scump decât în Franța, Spania sau Belgia

România are în prezent cele mai ridicate prețuri din spațiul european deși veniturile oamenilor sunt destul de mici. La ora actuală,  preţul pentru proaspăt, un produs care se găseşte aproape în coşul zilnic de cumpărături a ajuns la sume destul de mari, anunță Antena3.

Laptele din România, mai scump decât în Belgia, Franța sau Spania

Potrivit informațiilor transmise de sursa citată, un litru de lapte proaspăt integral (echivalentul a 3,5% grăsime în România), sub marca proprie a Carrefour costă 1,45 de euro în România, faţă de 1,19 euro în Franţa sau Belgia, 1,02 euro în Spania şi doar 0,76 euro în Polonia. Atunci când vine vorba despre venituri însă, un român câştigă în medie lunar 900 de euro net, de 2-3 ori mai puţin ca un francez, un spaniol sau un belgian.

Vezi și: Prețul laptelui ajunge la un prag istoric! Specialiștii avertizează că piața va fi volatilă până în vara anului 2023

A fost ales retailerul Carrefour pentru că există magazine online ale companiei în fiecare dintre pieţele principale din Europa.

Situaţia nu este însă singulară, ea fiind valabilă în cazul tuturor reţelelor. În timp ce preţurile cresc accelerat – litrul de lapte costând acum de aproape două ori mai mult decât acum 2-3 ani – fermele româneşti au avut în 2021 o producţie de 41,7 milioane de hectolitri de lapte, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

Mai mult, importurile de lapte şi smântână au sărit de 100 milioane euro în 2021. În ultimul deceniu, valoarea importurilor s-a dublat.

Amintim că în prima jumătate a acestui an piața lactatelor va fi destul de volatilă, ca urmare a presiunilor pe preț generate de achizițiile masive și la preț de dumping din statele membre vecine. Avertismentul a fost făcut chiar de Dorin Cojocaru, președintele APRIL, asociație care reprezintă interesele procesatorilor din industria lactatelor.

Următoarele șase luni vor fi foarte dificile și pentru consumator și pentru procesator și pentru fermieri. O să urmărim o piață foarte volatilă. O să se prăbușească prețul. Din Ungaria vine lapte materie primă cu 4% grăsime, cu transport inclus, la 1,85 de lei la poarta fabricii. În aceste condiții, putem noi să susținem financiar filiera?”, a explicat acesta în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Te mai poate interesa: Untul a ajuns un produs de lux în România! Alimentele au acum sisteme antifurt

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult