- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Coaliția de guvernare, în pericol? În ce condiții ar putea avea loc alegeri anticipate în România

14 Nov, 11:01 • Bumbeneci Diana
În România ar putea avea loc în 2023 alegeri anticipate. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat în ce condiții s-ar putea organiza alegerile.
Coaliția de guvernare, în pericol? În ce condiții ar putea avea loc alegeri anticipate în România

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis că în țara noastră s-ar putea ajunge destul de ușor la alegeri anticipate. Acest lucru s-ar întâmpla în cazul în care nu se va respecta rotația premierilor, convenită între PSD și PNL pentru luna mai a anului viitor. Alegeri ar mai putea fi organizate și dacă președintele Klaus Iohannis nu va nominaliza pentru funcția de prim-ministru persoana care îi va fi propusă din partea social-democraților.

În ce condiții ar putea avea loc alegeri anticipate în România

Marcel Ciolacu a mai fost întrebat dacă în PSD a fost analizat și un scenariu al alegerilor anticipate.

„Alegerile anticipate cred că vor fi doar în cazul în care această coaliție nu va mai funcționa. Eu nu mai văd altă construcție politică care să ducă la o stabilitate politică necesară într-o asemenea perioadă. (…) Eu cred că suntem niște oameni politici serioși, care ne vom respecta cuvântul dat și rotația va avea loc în luna mai. Președintele României are atribuțiile de a desemna prim-ministrul, dar, în momentul în care există un acord public, de altfel, pe care sunt ferm convins că-l știe și președintele României, că în luna mai se va face această rotație, nu cred că de această dată nu va desemna persoana pe care o va hotărî PSD”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Coaliția de guvernare, în pericol? În ce condiții ar putea avea loc alegeri anticipate în România
Coaliția de guvernare, în pericol? În ce condiții ar putea avea loc alegeri anticipate în România

Întrebat dacă șeful statului a fost de acord cu rotația convenită în coaliție acesta a explicat că „domnul președinte Klaus Iohannis nu avea atribuții să hotărască ce trec președintele PSD cu președintele PNL și cu președintele UDMR și cu minoritățile în protocol”.

Ciolacu a mai oferit detalii legate de un alt scenariu în care se va ajunge la alegeri anticipate ar fi în cazul în care președintele Iohannis nu va accepta propunerea PSD pentru funcția de premier, așa cum am fost convenită prin protocolul coaliției de guvernare. Momentan nu se iau în calcul alegeri, însă 2023 ar putea fi plin de surprize pe scena politică din România.

„Părerea mea e că, în acel moment, România va intra într-o zonă de instabilitate politică și vom merge la alegeri anticipate. (…) Am înțeles că s-au făcut multe lucruri anormale, am înțeles că președintele a ținut cu un anumit partid politic, dar eu cred că s-a intrat într-o altă epocă”, a mai declarat el.

Ai mai putea citi: Sumă record plătită de o femeie pentru 2 ore de parcare în Cluj. Șoferița a avut un șoc când a văzut

În același context, liderul social-democraților a subliniat că are o foarte bună comunicare cu premierul Nicolae Ciucă.

„Aproape zilnic stăm de vorbă pe probleme mari care sunt atât pe zona legislativă, cât și pe zona executivă, astfel încât, când se va face rotația, să știm amândoi ce avem de continuat și ce ne-am asumat ca și stat. Este pentru prima oară în România, de la Revoluție, când se întâmplă acest lucru între doi oameni politici, culmea, cei doi oameni politici fiind președintele PSD și președintele PNL. Și mă bucur că am această comunicare cu domnul prim-ministru”, a mai explicat Marcel Ciolacu.

Citește și: PSD vrea demisia lui Nicușor Dan. Marcel Ciolacu: „Cel mai bine este să își dea demisia. Nu are capacitatea de a conduce administrativ Capitala României”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult