- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Codul drepturilor și obligațiilor studentului, lansat în dezbatere de Ministerul Educației. Respectarea acestuia, monitorizată de fiecare universitate în parte

15 Feb, 13:10 • Stefan Simion
Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului. Acesta vine cu o serie de noutăți, principala fiind aceea că fiecare universitate va fi obligată să implementeze un sistem de monitorizare a respectării prevederilor din cod.
Codul drepturilor și obligațiilor studentului, lansat în dezbatere de Ministerul Educației. Respectarea acestuia, monitorizată de fiecare universitate în parte

Codul drepturilor și obligațiilor studentului vine cu opt noutăți. Respectarea prevederilor din Cod va fi monitorizată de fiecare universitate în parte, aceasta fiind parte a sistemului de asigurare a calităţii, precizează Ministerul Educației într-o postare pe pagina de Facebook.

Ce este Planul de intervenţie specializată

Printre acestea, dreptul studenților de a participa la maximum opt ore de cursuri zilnic, dar și acela de a nu fi supra-taxați dacă trec de la locurile cu taxă la cele bugetate. Referitor la taxele de școlarizare, codul prevede faptul că studenţii au dreptul de a cunoaşte mecanismele prin care se stabilesc acestea, precum şi alte taxe percepute de universitate, în conformitate cu Carta universitară.

În plus. studenţii au dreptul să fie informaţi cu privire la numărul, tipul şi cuantumul fiecărei taxe practicate de instituţiile de învăţământ superior. Cuantumul taxelor este aprobat de Senatul universitar şi publicat pe site-ul instituţiilor de învăţământ superior cu cel puţin trei luni înainte de începutul fiecărui an universitar.

O prevedere aparte în Codul drepturilor și obligațiilor studentului face referire la drepturile studeților cu dizabilităţi. În acest sens, universităţile elaborează un Plan de intervenţie specializată.

O altă noutate o reprezintă faptul că un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiaşi universităţi pentru mai mult de cinci ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.

Citeste si Universitățile din Olanda limitează numărul studenților străini. Măsurile propuse vor intra în vigoare din 2025/2026

Codul drepturilor și obligațiilor studentului. Noutăți

Redăm, mai jos, principalele opt noutăți din codul supus dezbaterii în Parlament:

  • Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității.
  • Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată.
  • Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.
  • Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.
  • Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.
  • Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți.
  • Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.
  • Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate.

Citeste si Primul oraș mare din România care le oferă studenților gratuitate la transportul în comun!

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult