- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Universitățile din Olanda limitează numărul studenților străini. Măsurile propuse vor intra în vigoare din 2025/2026

12 Feb, 14:09 • stefan.vlad
Universitățile din Olanda limitează numărul studenților străini. Paisprezece instituții propun măsuri în acest sens, iar economia și psihologia se numără printre domeniile de licență vizate. Olanda este în topul destinațiilor pentru tinerii români care vor să învețe în străinătate. 
Universitățile din Olanda limitează numărul studenților străini. Măsurile propuse vor intra în vigoare din 2025/2026

Universitățile din Olanda limitează numărul studenților străini. În noiembrie 2023, instituțiile de învățământ au criticat propunerea „ridicolă”, însă sub presiunea unui nou proiect de lege pentru învățământul superior care să „gestioneze mai bine” numărul studenților internaționali, șefii universităților olandeze s-au reunit în această săptămână și au elaborat un plan alternativ, conform dutchnews.nl.

Citește și: Noi negocieri în Schengen. Olanda își ridică obiecția față de aderarea Bulgariei, iar Spania vrea același lucru pentru România

Universitățile din Olanda limitează numărul studenților străini

Potrivit Asociației de învățământ superior Universiteiten van Nederland, măsurile vizează reducerea numărului de diplome de licență oferite în limba engleză, pentru a îmbunătăți cunoștințele în limba olandeză și pentru a reduce numărul de studenți străini, care „în unele locuri duce la blocaje”.

Planul este încă în discuție și, dacă va fi pus în aplicare, va intra în vigoare nu mai devreme de 2025-2026. După 2 ani de la implementare, universitățile ar evalua impactul măsurilor, conform documentului postat pe site-ul Asociației de învățământ superior Universiteiten van Nederland.

Măsurile luate de universități:

  • nu vor mai dezvolta programe noi de licență în limba engleză deocamdată.
  • vor opri recrutarea la târgurile internaționale pentru programe de licență la care nu există deficit pe piața forței de muncă,
  • vor anula anul pregătitor pentru studenții străini, potrivit documentului.

Universitățile vor ține cont de deficitul de pe piața muncii și de regiuni care se confruntă cu o scădere a populației. Se va reduce numărul studenților străini de la programele de licență în limba engleză, cum ar fi programele de economie și psihologie.

În prezent, 70% din programele de licență sunt predate în olandeză, iar 18% dintre acestea au și o versiune în limba engleză. Procentul total al programelor de licență în limba engleză este de 30%. Universitățile se vor asigura că studenții olandezi pot participa la toate programele de studiu în diferite locații în limba olandeză.

Pe lângă adăugarea versiunilor în limba olandeză ale programelor de licență în limba engleză, universitățile vor investiga care programe de licență în limba engleză pot fi convertite în întregime în olandeză.

Se vor oferi cursuri atât pentru studenții olandezi, cât și pentru studenții internaționali, pentru a-și îmbunătăți cunoștințele de limbă olandeză.