- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Codul Rutier 2023. Șoferii sunt obligați să aprindă luminile de întâlnire și în oraș. Cum este afectat consumul de combustibil și ce avantaj are această măsură

25 Jun, 11:01 • Bocioacă Bianca
De acum, șoferii sunt obligați să aprindă luminile de întâlnire petoate categoriile de drumuri. Românii se plâng căaceastă măsură va duce la creșterea consumului de carburant.
Codul  Rutier 2023. Șoferii sunt obligați să aprindă luminile de întâlnire și în oraș. Cum este afectat consumul de combustibil și ce avantaj are această măsură

Șoferii sunt obligați să aprindă luminile de întâlnire și în oraș. În data de 13 iunie, în Monitorul Oficial, a fost publicată legea care îi oblilgă pe aceștia să circule cu luminile de întâlnire pe toate categoriile de drumuri. Înainte, obligația era doar pentru autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale europene, iar acum sunt obligatorii pentru orice deplasare.

Citește și: Se schimbă CODUL RUTIER! Amenzi uriașe pentru șoferii care nu respectă noua regulă

Șoferii trebuie să respecte o nouă regulă

Însă, șoferii se plâng acum pentru că această lege ar presupune și o creștere a conumului de carburant.

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, a explicat pentru dcnews.ro, ce se întâmplă, de fapt, când mergi cu luminile de întâlnire aprinse.

„Adevărul este că au dreptate, crește consumul de carburant, doar că becurile din ziua de astăzi consumă atât de puțin încât, dacă ar fi să facem calculul, probabil că mergând toată ziua cu farurile aprinse este ca și cum ai accelera o dată din greșeală în plus, probabil vorbim despre câteva grame de combustibil, care aduc mult mai mult avantaj.

O mașină cu farurile aprinse este observată cu 3 secunde înainte decât mașinile cu farurile stinse, vorbim pe timp de zi, ceea ce reprezintă un mare avantaj. Toată lumea te observă cu trei secunde înainte față de situația în care nu aveai farurile aprinse”, a explicat instructorul Titi Aur.

Citește și: Este oficial! Codul Rutier va fi modificat. Care sunt noile reguli pe care șoferii trebuie să le respecte

Modificările la OUG 195/2002 au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis pe 12 iunie și publicate pe 13 iunie în Monitorul Oficial. Articolul 44, alineatul 2, a fost modificat în felul următor: „În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Nerespectarea obligației atrage după sine sancțiunea unei amenzi și două puncte de penalizare, conform articolului 108 alineatul (1) litera a), punctul 7.