- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Codul Rutier 2024. Cine plătește amenda când pasagerii nu poartă centura de siguranță

10 Feb, 20:13 • Bocioacă Bianca
Codul Rutier 2024. Șoferii și pasagerii unui autoturism riscă să fie amendați în cazul în care nu poartă centura de siguranță atunci când circulă cu un autovehicul. Cine plătește amenda în cazul în care un pasager nu poartă centura, șoferul sau pasagerul?
Codul Rutier 2024. Cine plătește amenda când pasagerii nu poartă centura de siguranță

Codul Rutier 2024. Anul acesta, șoferii vor plăti amenzi mai mari, după ce valoarea punctului de amendă a crescut de la 145 de lei la 165 de lei, cu 20 de lei mai mult decât până în 2023.

Citește și: Amenzi colosale pentru traversarea neregulamentară! Iată cum se va schimba Codul Rutier începând cu 1 ianuarie 2024!

Codul Rutier 2024. Centura de siguranță, obligatorie pentru toată lumea

Centura de siguranță este impusă prin lege atât pentru șoferii care conduc o mașină, cât și pentru pasageri din autoturismul respectiv. Multe persoane nu înțeleg rolul centurii, însă aceasta are ca scop protejarea atât a șoferului, cât și pasagerilor din autovehicul în cazul unui accident rutier.

Potrivit legii, fiecare persoană din mașină este responsabilă de purtarea centrurii de siguranță. Indiferent de caz, pasagerul care nu folosește centura de siguranță va răspunde în fața legii pentru propriile fapte, scrie promotor.

Amenzi pentru șoferii care staționează nergulamentar

Mulți șoferi folosesc luminile de avarie dacă nu găsesc un loc de parcare în apropiere, dar puțini știu că pot fi amendați. În astfel de cazuri, conducătorii auto pot primi 4 sau 5 puncte de amendă, care înseamnă o sancțiune cuprinsă între 600 lei și 825 de lei.

Totodată, și șoferii care își lasă autoturismul într-o zonă în care staționarea este interzisă pot fi sancționați. În astfel de cazuri, conducătorii auto pot primi 2 sau 3 puncte de amendă, adică o sancțiune între 330 și 495 de lei.

Citește și: Se schimbă Codul Rutier! Ce reguli sunt în dezbatere la Comisia Europeană?