- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Codul Rutier va fi modificat. Schimbări majore pentru românii cu permis de conducere

05 Oct, 19:00 • Bumbeneci Diana
Românii care au permis de conducere ar putea fi nevoiți să respecte noi reguli impuse de autorități. Sunt șanse foarte mari ca perioada de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul să se schimbe.
Codul Rutier va fi modificat. Schimbări majore pentru românii cu permis de conducere

Codul Rutier schimbat ar putea aduce modificarea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul. În situația în care un proiect de lege pentru modificarea Codului rutier va fi aprobat, se vor schimba regulile după care se vor reduce, la cerere, perioadele de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul.

Codul Rutier aduce schimbări

Mai pe scurt, conform modificărilor din Codul Rutier, șoferii vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului auto cu o treime doar dacă prezintă și dovada achitării amenzii primite pentru abaterea rutieră ce a dus la suspendarea dreptului de a conduce autovehicule. A fost prezentată propunerea legislativă pentru completarea art.104 din Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice.

Codul Rutier va fi modificat. Schimbări majore pentru românii cu permis de conducere
Codul Rutier va fi modificat. Schimbări majore pentru românii cu permis de conducere

Citește și: O femeie din Reșița a trăit șocul vieții sale: factură de 9.000 de lei. E.ON și-a cerut scuze

„Neplata amenzii nu poate fi decât dovada unui comportament rău intenționat, prin urmare, clemența acordată în momentul reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce trebuie realizată și în baza unui comportament responsabil dovedit prin achitarea amenzii. În consecință, reglementarea acestei măsuri contribuie la conștientizarea în rândul titularilor de permise de conducere a pericolului la care se expun prin încălcarea regulilor rutiere, precum și la creșterea procentului de colectare a amenzilor contravenționale”, se arată în expunerea de motive.

Mai exact, pentru a prelua mai rapid permisul de conducere, pe lângă actualele condiții, șoferii vor trebui, potrivit viitoarei legi, să prezinte, între altele, dovada „achitării amenzii” pentru săvârșirea contravenției care a venit și cu suspendarea permisului. Desigur, vor fi situații în care șoferii nu vor primi permisul înapoi, dacă aceștia au săvârșit o faptă gravă.

Mai poți citi: Anvelope de iarnă 2022. Au revenit ninsorile în România. Când trebuie să schimbe șoferii anvelopele, pentru a nu lua amendă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult