- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Codul Rutier se schimbă! Țoți șoferii, pietonii și bicicliștii trebuie să știe asta!

15 Nov, 08:56 • Oprea Alina
Toți șoferii vor dori să știe asta. Dacă ești în pragul de a începe școala de șoferi sau proaspăt șofer, vei dori să ai la cunoștință faptul că vor fi modificări majore în Codul Rutier!
Codul Rutier se schimbă! Țoți șoferii, pietonii și bicicliștii trebuie să știe asta!

Codul Rutier se află într-o permanentă schimbare, astfel că acesta va suferi schimbări care ar putea să vizeze toți șoferii tineri, pietoni și bicicliști. Această propunere a fost depusă la Senat, iar în contextul acesteia sunt prevăzute modificări majore ale Codului Rutier ce au fost depuse la Senat.

Ai putea fi interesat și de: Cod Rutier 2023. Amenzi uriașe pentru pietonii care traversează strada cu ochii în telefon și cu muzică în căști

Codul Rutier suferă modificări!

Una dintre aceste modificări care urează să fie aplicată este aceea conform căreia șoferii tineri nu vor mai avea voie să conducă mașini care prezintă o putere mai mare de 100 de cai putere sau 75 Kw, acest lucru aplicându-se în cazul mașinilor electrice. Foarte important de menționat este faptul că această prevedere se va aplica pentru tinerii de până la 21 de ani și celor care au permis categoria B de mai puțin de un an.

Cod Rutier 2023
Cod Rutier 2023

O altă modificare ce va fi adopttaă este strâns legată de școala de șoferi. Astfel, numărul orelor de pregătire teoretică se vor mări, de la 20 de ore la 25 de ore, iar ân cazul orelor de pratică, acestea se vor ridica, de la 35 de ore la 45 de ore, pentru categoria B, potrivit Antena 3.

De asemenea, cei care doresc să înceapă orele de pregătire pentru permis, categoria B, trebuie să se aștepte la faptul că unii instructori auto s-ar putea scumpi, deoarece o ședință de conducere este, în medie, 50 de lei, astfel că, numărul orelor se mărește și prețurile se vor mări.

Totodată propunerea legislativă prevede o serie de modificări pentru pietoni, bicicliști și trotinetiști, printre care:

  • Interzicerea utilizării telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare sau redare de texte, foto sau video care le pot distrage atenția de la vehicule, trenuri, amenajări rutiere, semnale sonore și luminoase sau indicații ale polițiștilor.
  • Obligativitatea poliției rutiere de a avertiza conducătorii de autovehicule în legătură prezența radarelor în trafic.
  • Obligativitatea polițiștilor rutieri de a conduce coloane de vehicule în caz de accidente de circulație, calamități naturale, condiții meteorologice nefavorabile sau alte cazuri de forță majoră ce afectează fluenţa sau siguranța circulației, conform celor furnizate de avocatnet.ro.

Ai putea fi interesat și de: Cea mai mare factură pentru infrastructura rutieră în prima decadă a lunii: 94 de milioane lei pentru Drumul Expres Brăila-Galați