- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană a cerut creșterea vârstei de pensionare pentru femei. Reacția lui Marius Budăi: „Înainte de a crește vârsta de pensionare, trebuie să vorbim despre creșterea speranței de viață”

26 Feb, 12:02 • Lupu Alexandra
Marius Budăi a rupt tăcerea și a vorbit despre solicitarea Comisiei Europene, de a mări vârsta de pensionare pentru femei. Iată ce declară Ministrul Muncii.
Comisia Europeană a cerut creșterea vârstei de pensionare pentru femei. Reacția lui Marius Budăi: „Înainte de a crește vârsta de pensionare, trebuie să vorbim despre creșterea speranței de viață”

Comisia Europeană vine cu o nouă solicitare pentru Guvernul României, mai exact, aceea de a mări vârsta de pensionare a femeilor, spune bugetul.ro. Marius Budăi a declarat public că se va opune în fața acestei măsuri.

Creșterea vârstei de pensionare pentru femei, o nouă solicitare adresată Guvernului

Ursula von der Leyen a solicitat Guvernului României să mărească vârsta de pensionare a femeilor cu doi ani. Conform propunerii președintei Comisiei Europene, persoanele de sex feminin ar ajunge să se pensioneze odată cu bărbații, la 65 ani. Solicitarea a fost făcută în baza PNRR-ului, în fața căreia a reacționat Marius Budăi.

Ministrul Muncii nu este de acord cu egalizarea vârstei de pensionare dintre bărbați și femei. Budăi a transmis că se va opune în fața acestei măsuri. Din perspectiva lui, sunt mai importante soluțiile pentru creșterea speranței de viață.

„Înainte de a crește vârsta de pensionare, trebuie să vorbim despre creșterea speranței de viață”, susține Ministrul Muncii.

Aceasta nu a fost singura solicitare adresată de Comisia Europeană. Ultimele informații arată că reprezentanții au cerut Guvernului României inclusiv eliminarea pensiilor speciale pentru militari, dar și alte ajutoare financiare care sunt considerate „speciale” sau „de serviciu”. Responsabilii susțin că acestea nu sunt bazate pe contributivitate, astfel, scoaterea lor devine una necesară. Marius Budăi a solicitat mai multe informații din partea Comisiei.

Citește și: Criză în Marea Britanie! Pensionarea anticipată este o adevărată provocare pentru piața muncii

pensionare
pensionare

„S-au solicitat niște informații suplimentare de Comisia Europeană, cred că este clar că în aceste zile se va închide acest raport. Așteptăm din moment în moment să vină raportul, îl vom traduce și urmează discuțiile cu Comisia Europeană. Va fi o continuare a discuțiilor, nu începerea lor”, declară Budăi.

Oficialul PSD a adăugat că are planuri mărețe pentru viitorii plătitori de pensii, mai exact, pentru forța de muncă tânără. „Îngrăgostirea tinerilor de meserie” este proiectul pe care Budăi dorește să-l parcurgă în viitorul apropiat. Acesta le oferă tinerilor posibilitatea de a vedea și alte meserii din lume, în afară de cele deja preferate. Până la ora actuală, nu se cunoaște data de începere a proiectului.

„Este un program de suflet pentru mine, pentru că l-am denumit ‘Îndrăgostirea tinerilor de meserie’. Vom avea o bursă a locurilor de muncă. Nu mai vreau să fie această bursă doar cu pliantul.

Vreau să-i invităm și pe cei din învățământul dual, și pe cei din învățământul tehnologic liceal, și pe cei din învățământul tehnologic superior și pe copii, să le arătăm tinerilor că există și alte meserii în lume, în afară de cea de IT-ist. Trebuie să discutăm cu mediul privat despre un parteneriat mai larg, astfel încât să îndrăgostim tinerii de meserie”, susține Budăi.

Vezi și: Grevă generală în Franţa. Proteste masive din cauza creşterii vârstei de pensionare la 64 de ani