- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare anunță care este nivelul de radiații din România

30 Sep, 21:07 • Bumbeneci Diana
Centrul Operativ pentru Situații de Urgență urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice. La ora actuală, nivelul de radiații din România nu reprezintă o problemă, anunță specialiștii.
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare anunță care este nivelul de radiații din România

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a transmis care este situații nivelului de radiații de pe teritoriul țării. Conform specialiștilor, nu sunt motive de teamă, deoarece nivelul de radiații este în limite normale, anunță Agerpres.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare transmite care este nivelul de radiații

Din primele verificări, se pare că măsurătorile efectuate pe teritoriul țării noastre confirmă valori normale ale nivelului de radiații, precizează, vineri, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare. Românii s-au temut că nivelul de radiații va crește, din cauza multiplelor atacuri care au avut loc în zona centralelor nucleare din Ucraina. Ei bine, nu există motive de îngrijorare, deoarece radiațiile nu sunt atât de ridicate încât să afecteze vreun teritoriu.

Citește și: Ministrul Sănătății, noi detalii legate de pastilele de iodură de potasiu. „Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar…”

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare anunță care este nivelul de radiații din România
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare anunță care este nivelul de radiații din România

„Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate în România confirmă valori normale ale nivelului de radiații. (…) Precizările sunt făcute în contextul în care, în perimetrul din jurul Centralei Nuclearoelectrice de la Zaporojie a fost activată accidental o mină, producând o avarie a unui transformator electric, fapt ce a condus la degajarea unui nor de fum. Conform procedurilor, la fața locului a sosit un echipaj de pompieri, care a consemnat absența pericolului”, subliniază CNCAN.

Instituția anunță, tot în acest context, că prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice. În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, menționează sursa citată.

Citește și: Nord Stream a fost lovit intenționat, susține NATO. Războiul ruso-ucrainean ajunge la un nivel dramatic

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult