- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Companiile germane, în pragul disperării! O recesiune este inevitabilă în 2023

27 Dec, 14:49 • Bumbeneci Diana
Reprezentanții companiilor nemțești se așteaptă că Germania să nu înfrunte o recesiune foarte puternică în 2023. Iată estimările Guvernului.
Companiile germane, în pragul disperării! O recesiune este inevitabilă în 2023

Companiile germane se aşteaptă ca anul viitor prima economie a Europei să înregistreze doar o recesiune uşoară, deși unii analiști economici susțin că recesiunea va fi una destul de dură. Guvernul german confirmă că se așteaptă la un avans al economiei de 1,4% în 2022,. Acesta se va contracta cu 0,4% anul viitor, potrivit Agerpres.

Germania nu va scăpa de recesiune în 2023

Companiile germane au speranța că recesiunea va fi trecută cu ușurință, în pofida obstacolelor provocate de criza energetică, probleme în aprovizionarea cu materii prime şi o economie mondială călduţă, arată rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters în rândul principalelor asociaţii de business din Germania.

Te mai poate interesa și: Adevăratul impact al costurilor materiilor prime. Sectorul creșterii animalelor, profund afectat

Recesiune Germania
Recesiune Germania

„Ultimul trimestru din 2022 şi începutul lui 2023 este posibil să fie însoţite de un declin al activităţii economice. Cu toate acestea, ne aşteptăm doar la o contracţie uşoară”, a declarat Siegfried Russwurm, preşedintele Federaţiei Industriilor Germane (BDI).

În ultimele săptămâni au apărut semnale că economia germană ar putea evita o gravă recesiune economică declanşată de problemele în aprovizionarea cu energie apărute ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. De exemplu, în luna noiembrie rata anuală a inflaţiei a scăzut la 11,3%, de la un maxim istoric de 11,6% în luna octombrie, pe măsură ce avansul preţurilor la energie s-a redus.

Siegfried Russwurm a avertizat însă că ritmul de creştere a economiei germane va rămâne unul modest până în 2024 în condiţiile în care cererea slabă la nivel mondial va afecta economia germană dependentă de exporturi.

Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) a apreciat şi ea că există multe semnale care arată că perturbările de-a lungul lanţurilor de aprovizionare încep să se reducă gradual. „Preţurile la containerele de marfă se apropie din nou de valorile normale pe termen lung iar blocajele din porturile internaţionale se reduc încet”, a declarat preşedintele DIHK, Peter Adrian. „Dacă autorităţile chineze vor implementa măsurile de relaxare a politicii zero-COVID, aşa cum au anunţat, acesta va fi un semnal pozitiv pentru lanţurile globale de aprovizionare”, a adăugat Peter Adrian.

Cu toate acestea însă, DIHK a avertizat că preţurile mari la energie şi înrăutăţirea sentimentului consumatorilor afectează perspectivele pentru anul următor. În acest sens, Confederația Germană a Meşteşugarilor (ZDH) a evocat un scenariu destul de asemănător. Oficialii au transmis faptul că au fost lansate semnificativ mai puţine comenzi pentru anul următor.

„Carnetul de comenzi ne va duce până la începutul primăverii dar există multe semne de întrebare pentru perioada de după”, a spus secretarul general de la ZDH, Holger Schwannecke.

Cu toate acestea însă, Asociaţia Germană pentru Comerţ Angro şi Exterior (BGA) este de părere că situaţia este în și acum una destul de robustă în multe sectoare ale economiei. Liderul BGA, Dirk Jandura a confirmat că este destul de încrezător că firmele vor intra pe o traiectorie mai încurajatoare în primele luni de primăvară.

Ai mai putea citi: Medicamentele viitorului. Tratamente împotriva cancerului, realizate din roșii și cartofi

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult