- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Compensarea prețului la energie pentru persoanele vulnerabile a fost aprobată de Guvern! Cum vor fi alocați banii

08 Dec, 23:32 • Bumbeneci Diana
Marcel Boloş a confirmat că Executivul a aprobat compensarea prețului la energie pentru românii din categoriile vulnerabile. Iată cum vor fi alocați banii.
Compensarea prețului la energie pentru persoanele vulnerabile a fost aprobată de Guvern! Cum vor fi alocați banii

Guvernul a aprobat oficial compensarea preţului la energie pentru persoanele şi familiile vulnerabile. Beneficiarii cardului de energie vor deconta facturi în limita sumei de 1.400 de lei, bani care vor fi alocaţi în două tranşe. Prima în februarie 2023, 700 de lei, şi cea de-a doua în septembrie 2023, tot 700 de lei.

Compensarea prețului la energie pentru persoanele vulnerabile a fost aprobată

Anunțul a fost făcut de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Boloș a menţionat şi categoriile de persoane care urmează să aibă aceste carduri.

„Pensionarii în vârstă de peste 60 de ani cu venit mediu pe loc de consum mai mic de 2.000 de lei, pensionari fără limită de vârstă, care beneficiază de pensii de invaliditate, cu condiţia venitului mediu pe loc de consum de 2.000 de lei, persoanele cu dizabilităţi, fără limită de vârstă, venitul mediu pe loc de consum, de asemenea, 2.000 de lei, persoanele beneficiare de ajutor social. Şi ultima categorie de beneficiari este cea referitoare la beneficiarii de alocaţie pentru întreţinerea familiei”, a declarat Boloş, citat de Agerpres.

Numărul estimat al beneficiarilor, aşa cum a fost aprobat de către Guvern, este de 3,9 milioane. Listele privind beneficiarii vor fi întocmite de Ministerul Munci. Mecanismul va fi derulat prin intermediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în parteneriat şi cu implementarea activităţilor necesare pentru cardul pentru energie cu Compania Naţională Poşta Română.

Ai mai putea citi: Bugetul pentru MApN crește la 2,5% din PIB în 2023

Boloș a subliniat că în baza acestei măsuri toate formele de energie se pot deconta, respectiv energia electrică, energia termică în sistem centralizat, apoi consumul de gaze naturale, partea de lemn de foc, peleţii, butelie cu gaz lichefiat şi alte forme de energie utilizate în această perioadă de iarnă pentru încălzirea locuinţei.

Cum vor fi alocați banii pentru persoanele vulnerabile

Ministrul a mai explicat în acest context că plăţile se vor efectua prin intermediul operaţiunilor de sume în mandat poştal. Acestea vor fi făcute prin intermediul Companiei Naţionale Poşta Română.

Marcel Boloș, despre compensarea prețului la energie
Marcel Boloș, despre compensarea prețului la energie

Sunt două modalităţi de efectuare a acestor plăţi, respectiv prin intermediul oficianţilor poştali sau direct la oficiile poştale. Aici, pentru ca să se poată face o plată pentru sume în mandat poştal e nevoie de trei documente: cardul de energie, care dă dreptul beneficiarului la compensarea preţului la energie, cartea de identitate şi documentul justificativ privind datoria faţă de furnizorul de energie. De reţinut, cardul de energie nu are valoare nominală, are elemente de securitate, respectiv cod de bare, dă dreptul beneficiarului, aşa cum am menţionat, la compensarea preţului la energie, nu este transmisibil şi nu se poate ridica numerar de pe el.

Deci, practic, beneficiarul, prin intermediul cardului, face dovada că este beneficiar al acestui tip de ajutor, iar Poşta Română este cea care efectuează aceste plăţi de sume în mandat poştal, respectiv, operează plăţile către furnizorii de energie, aşa cum rezultă din documentele justificative care a fost prezentate de beneficiari”, a explicat Boloş.

Ai mai putea citi și: Lista companiilor austriece din România. Ce mari instituții ar putea fi boicotate de români, după ce Austria nu a votat aderarea la Schengen

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult