- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Concediu odihnă 2023. Până când îţi programa concediul pentru anul 2023

28 Oct, 19:00 • Anghel Oana
Concediu odihnă 2023. Conform art. 148 din Codul muncii, planificarea concediilor de odihnă se stabilește la sfârșitul anului calendaristic anterior.
Concediu odihnă 2023. Până când îţi programa concediul pentru anul 2023

Concediu odihnă 2023. Altfel spus, până în decembrie 2022, fiecare angajat trebuie să anunţe angajatorul perioada în care va intra în concediu în 2023. Este vorba despre programări colective sau individuale stabilite de angajator.

Programările colective se fac în urma consultărilor cu organizația sindicală sau cu reprezentanții salariaților. În cazul acestei categorii de programări se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de trei luni pe categorii de personal sau locuri de muncă. Programările individuale sunt stabilite după consultarea fiecărui salariat în parte. Angajatul trebuie să comunice fie data efectivă a efectuării concediului, fie un interval de trei luni în interiorul căruia să-şi efectueze concediul.

De menţionat că, deşi există această consultare, angajatorul este cel care stabilește efectiv perioada în interiorul căreia salariații își vor putea lua concediile, potrivit avocatnet.ro.

Concediu odihnă 2023. Ce se întâmplă în situaţia în care angajatul solicită o altă perioadă de concediu decât cea anunţată la finalul anului anterior

Cererile de concediu trebuie să fie depuse cu minimum 60 de zile înainte de efectuarea concediului. Fiecare angajat va trebui să aibă cel puâin 10 zile de concediu neîntrerupt.

În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”, prevede Codul Muncii.

Citeste si Mai multe zile libere pentru bugetari decât pentru angajații din privat. De câte zile vor beneficia în plus cei care lucrează la buget

Dacă, după ce a anunțat programarea concediului, un salariat îi solicită angajatorului o altă perioadă de concediu decât cea anunţată, angajatorul poate refuza.

Codul Muncii stabilește faptul că salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu unele excepții. În consecință, angajatorul poate refuza acordarea concediului de odihnă în afara programării, iar salariatului care decide totuși să își ia concediu în asemenea condiții îi poate fi angajată răspunderea disciplinară”, ami scrie avocatnet.ro.

În ce situaţie angajatorul nu poate refuza concediul angajatului, deşi acesta nu a fost programat la sfârşitul anului anterior

De menţionat că, în absența unei programări colective sau individuale, angajatorul se află în situaţia de a renunţa la un drept pe care îl are, precizează consilierul juridic specializat în relații de muncă Dan Năstase. Cu alte cuvinte, dacă angajatorul alege să nu-și exercite dreptul de a face programările în termenul stabilit de Codul Muncii, atunci salariatului îi revine exclusiv obligația de a solicita acordarea concediului de odihnă cu cel puțin 60 de zile înainte. În aceste condiții, angajatorul nu mai poate refuza acordarea concediului, întrucât nu și-a respectat obligația de a face programări colective sau individuale.

Citeste si Director Microsoft România, spulberă mitul că suntem o țară de IT-iști: „E nevoie de 500.000 de specialişti în 4-5 ani! Sunt companii cu sute de poziţii deschise, care nu găsesc talente”