- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mai multe zile libere pentru bugetari decât pentru angajații din privat. De câte zile vor beneficia în plus cei care lucrează la buget

28 Oct, 18:31 • Cassano Sabrina
Mai multe zile libere pentru bugetari! După multe vești proaste privind scumpiri în masă, iată că exista și câteva lucruri bune care îi vizează pe bugetari. Aceștia vor avea mai multe zile libere.
Mai multe zile libere pentru bugetari decât pentru angajații din privat. De câte zile vor beneficia în plus cei care lucrează la buget

Mai multe zile libere pentru bugetari! Aceștia au încă un motiv în plus de a se bucura și asta pentru că vor avea cu 3 zile libere mai mult decât cei care lucrează în sistemul privat.

Ma multe zile libere pentru bugetari

Concret, bugetarii vor avea cu 3 zile mai mult liber decât cei din sistemul privat. Este vorba despre zilele care vor uni sărbătorile legale cu weekendurile. Acestea se vor recupera prin prelungirea programului până la sfârșitul lunilor februarie, iunie și august. De aceste zile libere, nu vor beneficia cei care lucrează în locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă, mai exact magistrații și angajații instanțelor care au termene de judecată în zilele respective.

În mare parte numeroase firme private se pliază la rândul lor pe aceste zile și acordă o perioadă liberă propriilor angajați. Același document spune că pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.

Câte zile libere au angajații din alte țări

România se încadrează destul de bine la capitolul zile libere în ce privește zilele libere legale față de alte țări din UE. Cu un număr mai mare de zile libere se află spre exemplu Germania, care are 18 zile libere și Bulgaria cu 17 zile sărbători legale. Pe aceelași cu România la capitolul zile libere se află Cipru și ituania, Slovacia și Slovenia. Fiecare dintre aceste cinci țări are 15 zile libere pe an, confrom  datelor centralizate de We Are HR pe baza informațiilor de la Public Holidays Global.

Zile libere când activitatea nu poate fi întreruptă

În România sunt după cum putem observa luni în care nu avem nicio zi liberă, ca de exemplu  februarie, martie, iulie, septembrie și octombrie. În restul lunilor avem între una și trei sărbători legale pe lună. Pentru categoria de angajați a căror muncă   nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității nici în zilele precizate mai sus, angajatorul are obligația să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

Citește și: Marius Budăi, despre supraimpozitarea contractelor part-time: „Este inuman să ţii oamenii cu 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână”

Citește și: Ce se va întâmpla cu pensiile polițiștilor și vârsta lor de pensionare?! Urmează o avalanșă de cereri de pensionare?! Ministrul Muncii a făcut anunțul astăzi!