- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Director Microsoft România, spulberă mitul că suntem o țară de IT-iști: „E nevoie de 500.000 de specialişti în 4-5 ani! Sunt companii cu sute de poziţii deschise, care nu găsesc talente”

28 Oct, 17:17 • Gabriela Andreescu
Daniel Rusen, director de marketing şi operaţiuni, Microsoft România, a participat la ZF High-Tech Innovation Summit 2022, unde a făcut o serie de declarații privitoare la dezvoltarea industriei de IT din România
Director Microsoft România, spulberă mitul că suntem o țară de IT-iști: E nevoie de 500.000 de specialişti în 4-5 ani! Sunt companii cu sute de poziţii deschise, care nu găsesc talente

Pentru a accelera procesele de transformare digitală la nivel naţional, industria românească de IT&C are nevoie de aproximativ 500.000 de specialişti, în următorii cinci ani, a spus Daniel Rusen, director de marketing şi operaţiuni în cadrul Microsoft România

Comparativ cu dezideratul de 500.000 de specialiști, realitatea românească prezintă o altă situație: Conform datelor statistice, în România lucrau în total aproximativ 142.000 de persoane în sectorul de IT, la finalul anului trecut, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică, iar marea majoritate a acestora, 98.000, se aflau în Bucureşti, Cluj şi Timiş.

Executivul Microsoft a accentuat nevoia de un număr mare de specialiști pentru accelerarea procesului de digitalizare, iar în prezent, industria de IT este afectată de lipsa de competențe digitale.

„Trebuie să investim permanent în dezvoltarea de abilităţi noi. Vedem că un proces de digitalizare dintr-o companie vine la pachet cu ore de training pentru angajaţi,” a declarat Rusen, citat de zf.ro

Director Microsoft România, spulberă mitul că suntem o țară de IT-iști
Director Microsoft România, spulberă mitul că suntem o țară de IT-iști

Executivul Microsoft a prezentat situația reală din cadrul companiilor de IT, puternic afectată de lipsa de specialiști:

„O provocare este lipsa de competenţe digitale avansate. Sunt companii cu sute de poziţii deschise, care nu găsesc talente, nu reuşesc să le acopere cu oamenii de care au nevoie. Iar lipsa aceasta de competenţe digitale este o problemă care ne afectează pe toţi. Este o problemă majoră mai ales în România, cu toate că avem o bază mare de specialişti. Iar nevoia este de 500.000 de specialişti în patru-cinci ani pentru a accelera procesele de digitalizare”, a spus Daniel Rusen.

El a explicat că transformarea digitală trebuie să aibă la bază mai multe elemente, printre care o strategie pe termen mediu – lung, dar şi oameni care să aibă competenţele necesare.

Daniel Rusen lucrează în cadrul Microsoft de 11 ani, unde a deținut diverse poziții și a fost numit ca director de marketing sși operațiuni din 2018. Anterior, el a lucrat pentru Telekom România, timp de 10 ani.

Executivul Microsoft este și vicepreședintele și membru al board-ului ANIS Romania.

Citește și: Nicolae Ciucă, despre înfiinţarea Agenţiei Române pentru Investiţii Străine: „Trebuie să poată să asigure coordonarea şi comunicarea cu mediul de afaceri”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult