- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Consiliul Concurenței desființează propunerea lui Ciolacu. Plafonarea adaosului comercial ar putea duce, de fapt, la scumpirea alimentelor de bază

29 Jun, 22:36 • Lupu Alexandra
Consiliul Concurenței trage un semnal de alarmă. Planul lui Marcel Ciolacu de a reduce prețurile la alimente ar putea aduce, în realitate, mai multe scumpiri.
Consiliul Concurenței desființează propunerea lui Ciolacu. Plafonarea adaosului comercial ar putea duce, de fapt, la scumpirea alimentelor de bază

Consiliul Concurenței dă aviz favorabil planului lui Marcel Ciolacu de a reduce prețurile la alimente, dar trage un semnal de alarmă: propunerea ar putea duce, în realitate, la mai multe scumpiri. Consiliul Concurenței a emis un raport din acest punct de vedere, în care punctează câteva observații privind proiectul de OUG pentru reducerea adaosurilor comerciale, informează economedia.ro.

Riscurile ordonanței pentru plafonarea prețurilor la alimente

Consiliul Concurenței trage un semnal de alarmă: dacă limita stabilită pentru adaosul comercial nu este potrivită, ar putea duce la creșteri de prețuri pentru produsele la care se aplică reducerea sau pentru alte produse din aceeași categorie, printr-un efect de compensare. Totodată, un alt risc prezentat de Consiliul Concurenței se referă la faptul că lipsa unor mențiuni concrete despre modul sau metoda în care este determinat costul de producție generează dificultăți în aprovizionarea pieței interne și un efect contrar urmărit.

Citește și despre: Anunț de ultimă oră despre scăderea prețurilor la alimente. Boloș: „Trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor”

Principalele riscuri precizate de Consiliul Concurenței:

  • Lipsa unor prevederi similare cu privire la aplicabilitatea restricțiilor pentru produsele provenite din import, de la persoane juridice care nu sunt înregistrate în România (pentru produse procesate în afara teritoriului național);
  • Modalitatea de implementare a cotei de adaos comercial cumulat pe întreg lanțul de distribuție, de maximum 5%, poate fi dificil de implementat, odată ce actorii de la acest nivel nu cunosc informații sensibile referitoare la adaosul aplicat de concurenții acestora; o posibilă urmare a acestei prevederi ar putea fi și transparentizarea excesivă a pieței, la nivelul celor mai sensibile caracteristici, respectiv preț, cost, adaos comercial, care poate amplifica efectele negative asupra pieței;
  • Lipsa unor precizări concrete referitoare la modul sau metoda de determinare a costului de producție, cu efecte directe asupra implementării măsurilor legislative. Fixarea unui nivel de adaos, fie și maxim, care nu este considerat optim de către furnizori, poate genera dificultăți în aprovizionarea pieței interne și un efect contrar scopului urmărit.
  • Lipsa unor analize la nivel de sector care să confirme că limita maximă de adaos este una potrivită și nu va conduce la un efect contrar, de creștere a prețurilor produselor în cauză sau a altor produse din aceeași categorie, printr-un efect de compensare. În această situație, Consiliul Concurenței ar fi considerat utilă realizarea unei evaluări de impact ex ante care să evidențieze măsura în care implementarea Proiectului de OUG va contribui la scăderea preconizată a prețurilor. Având în vedere însă constrângerile de timp, Consiliul Concurenței consideră oportună realizarea unei analize ex post care să evalueze rezultatele și proporționalitatea cu scopul urmărit a măsurii, precum și să identifice, dacă este cazul, soluții alternative.
Alimente
Alimente

Consiliul Concurenței apreciază că proiectul de OUG ar putea avea rezultatele urmărite, respectiv, scăderea prețurilor la alimentele de bază.

„Consiliul Concurenței este interesat de procesul de elaborare și aprobare a actelor normative cu posibil impact anticoncurențial. În acest sens, autoritatea de concurență își exprimă tot sprijinul și disponibilitatea cu privire la implicarea sa în acest proces, respectiv elaborarea unor acte normative ce promovează concurența și respectă normele referitoare la ajutorul de stat, venind în sprijinul unui mediu economic sănătos și durabil”, se transmite în document.

Te-ar putea interesa și: Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre scăderea prețului alimentelor: ””Susţinem ca românii să beneficieze de preţuri mai mici la alimentele de bază”