- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Consiliul JAI se va pronunța pe 8 decembrie asupra aderării României la Schengen! Și Bulgaria și Croația vor afla un rezultat

05 Dec, 17:12 • Bumbeneci Diana
România este tot mai aproape de momentul în care va afla dacă intră în spațiul Schengen, sau nu. Consiliul JAI se va pronunța pe 8 decembrie asupra acestei decizii.
Consiliul JAI se va pronunța pe 8 decembrie asupra aderării României la Schengen! Și Bulgaria și Croația vor afla un rezultat

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va pronunța pe 8 decembrie asupra aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Datele apar oficial, conform agendei provizorii a reuniunii, deși cel puțin două țări au în continuare obiecții față de aderarea României și Bulgariei, anunță Agerpres.

România ar putea afla decizia JAI cu privire la Schengen chiar pe 8 decembrie

Pe agenda provizorie a Consiliului JAI figurează joi punctul: „Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și în România” (posibil) Adoptare. Mai este inclus chiar și un punct similar referitor la Croația.

Ei bine, trebuie ținut cont și că agenda JAI ar putea suferi modificări în urma reuniunii COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană) de miercuri dimineață, în urma contactelor diplomatice de până atunci.

Ai mai putea citi: Motivul pentru care Suedia nu acceptă aderarea României la Schengen

Până astăzi, nicio țară nu și-a anunțat opoziția față de aderarea Croației la spațiul Schengen, în timp ce mai multe state au exprimat obiecții față de aderarea României și Bulgariei, sau numai a Bulgariei, inclusiv în ultimele zile.

Guvernul olandez a anunțat vineri că va accepta aderarea României și Croației la spațiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei. Premierul olandez Mark Rutte a motivat această decizie prin faptul că ”există, teoretic, riscul inițierii unui flux migrator printr-o țară” anume.

De partea cealaltă, Karl Nehammer a declarat sâmbătă presei la Viena că Austria „nu își dă consimțământul pentru extinderea spațiului Schengen către România și Bulgaria”, acceptând doar aderarea Croației.

Ai mai putea citi: Cât va însemna sprijinul Germaniei în procesul României de aderare la Schengen. Lucian Bode anunță când se va lua o decizie finală

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult