- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care au un consum la energie mai mare de 255 de kWh vor plăti mai mult decât firmele

16 Nov, 18:58 • Bocioacă Bianca
Coaliția de guvernare a adoptat o nouă ordonanță la energie potrivit căreia casnicii care depășesc un anumit consum vor plăti mai mult decât firmele.
Românii care au un consum la energie mai mare de 255 de kWh vor plăti mai mult decât firmele

Începând cu anul 2023, consmuatorii casnici vor plăti între 0,68 lei/kWh și 0,80%/kWh, în funcție de consum. Guvernul a decis prin noua ordonanță ca prețul să fie de 1 leu pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM), potrivit evz.ro.

Cei ce consumă peste 255 kWh vor beneficia de un preț de 1,3 lei, față de de cum era prevăzut anterior, cei care au consum de peste 255 kWh vor plăti primii 255 kWh la valoarea de 0,80 de lei. Românii care depășesc acest plafon vor plăti mai mult decât firmele.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut declarații cu privire la majorarea prețurilor la energie și a menționat că nu este de glumă cu acestea , pentru că se vor reflecta și în alte prețuri.

Citește și: Marcel Ciolacu anunță că tariful maxim la energie va fi 1,3 lei de la 1 ianuarie. „Regularizarea se va face în februarie cu încadrarea în consum”

„Cu prețurile la energie nu e de glumă, pentru că se duc repede în alte prețuri, sunt componenta cvasipermanentă în toate costurile. Dacă ne uităm pe ultimele luni, inflația s-a plimbat între 14 și 16 la sută. Și creșterile lunare s-au plimbat între 1 și 1,3%, comparativ cu creșterea majoră din aprilie, s-au conturat un platou pe care îl vedem mai bine dacă refacem graficul. 

La așezarea inflației indicelui prețului de consum, o contribuție importantă a avut-o evoluția stabilă a componentei energie electrică și gaze și o influență dezinflaționistă a grupei combustibililor”, susține Mugur Isărescu.

Consum scăzut de energie la nivel național

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele cu privire la consumul de energie electrică și la evoluția acestuia din ultima perioadă. Așadar, consumul național la electricitare a scăzut cu 5,7% în primele nouă luni din 2022, economiile populației fiind de 8,1% față de același interval de timp a anului trecut.

Consumatorii industriali au înregistrat o valoare mai mică cu 4,9%, pe când cantitatea de energie folosită pentru iluminatul public a crescut cu 3,2%. Totodată, producția națională a fost mai mică cu 6,6%.

Citește și: Cele mai scumpe orașe din UE când vine vorba de facturi. Capitalele europene au înregistrat creșteri de 90% la facturile la gaz și electricitate numai în luna octombrie