- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cele mai scumpe orașe din UE când vine vorba de facturi. Capitalele europene au înregistrat creșteri de 90% la facturile la gaz și electricitate numai în luna octombrie

09 Nov, 14:56 • Bocioacă Bianca
O cercetare publicată de E-Control Austria, Autoritatea de Reglementare a Energiei și Utilităților Publice din Ungaria și VaasaETT arată impactul pe care îl are războiul din Ucraina asupra țărilor din UE și a întregii Europe.
Cele mai scumpe orașe din UE când vine vorba de facturi. Capitalele europene au înregistrat creșteri de 90% la facturile la gaz și electricitate numai în luna octombrie

Potrivit informațiilor publicate în Indicele prețurilor la energie pentru uz casnic, facturile la gaze s-au majortat cu 111% în UE și 69% la cele la energie electrică. Facturile la energie au crescut în octombrie 2022 cu 90%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cercetarea arată influența războiului din ucraina asupra costurilor la facturile țărilor din UE. Conflictul a demarat o criză a costului vieții și a afectat considerabil economiile, conform libertatea.ro.

Potrivit autorilor cercetării, războiul a pornito „incertitudine cu privire la securitatea energetică” și „a redus livrările de gaz rusesc sau a dus chiar la încetarea completă a furnizării”,

Rusia a decis în septembrie să oprească aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream către Europa, după ce Moscova a fost sancționată de țările occidentale pentru atacul asupra Ucrainei, fiind acuzată de Statele Unite că „folosește energia drept armă”.

Raportul analizează prețurile în 33 de țări europene la energia electrică și la gaze din 2009 până în octombrie 2022. Printre acestea se află și state care nu fac parte din UE, precum Muntenegru, Norvegia, Serbia, Ucraina, Regatul Unit și Elveția.

Citește și: Cum a plătit Putin pentru dronele din Iran: a trimis în Teheran un avion cu 140 de milioane de euro și arme occidentale capturate

Costurile ridicate la energie din ultima perioadă au venit după creșterea record din 2021, cauzată de cererea mare, după ce oamenii au revenit la o oarecare normalitate, după pandemia de COVID-19.

„Prețurile la energie semnificativ mai mari în comparație cu acum un an pot fi atribuite unor combinații de factori, cum ar fi creșterea cererii legată de redresarea economică post-pandemie și condițiile meteorologice extraordinare, prețurile-record la gaze naturale și cote mari de emisii de dioxid de carbon”, potrivit autorilor.

Cât plătesc capitalele UE pentru facturile la gaze

Locuitorii din Amsterdam sunt cei care plătesc cel mai mult în Europa pentru gaze naturale, de două ori mai mult decât media europeană. Capitala Olandei este urmată de Copenhaga. Olandezii plătesc de 17 ori mai mult decât cetățenii din Budapesta, capitala cu cele mai mici prețuri la gaze din Uniunea Europeană.

Pe lângă țările UE, studiul arată că locuitorii din Kiev plătesc de 19 ori mai puțin decâît cei din Amsterdam. Capitala Ucrainei a suferit mai multe întreruperi de curent, după ce Rusia a atacat infrastructura energetică a țării, alimentarea cu energie electrică devenind dificilă.

Raportul indică modificări semnificative ale prețurilor din capitalele europene individuale în cursul lunii octombrie. Prețurile gazului au crescut în Roma cu 97% luna trecută și cu peste 170% în comparație cu 2021.  Atena a raportat o reducere de 55% a prețurilor, datorită scăderilor „taxelor pe energie” și „schemei guvernamentale de compensare a prețurilor”.

Citește și: Ecologiștii refuză să mai facă copii din cauza suprapopulării planetei. „Nu vreau să mă simt vinovată că am adus pe lume un copil în această galeră”

Creșteri înregistrate la prețul electricității în UE

În privința facturilor la energia electrică, copenhaga și Roma se află în topul celor mai scumpe orașe, urmate de Amsterdam și Berlin.

Capitala Germaniei a decis să stingă luminile celebrelor sale monumente, precum Universitatea Humboldt, Muzeul de Isorie Germană și Poarta Brandenburg.

Atât în estul, cât și în centrul Europei, au fost înregistrate cele mai mici prețuri la energie electrică. Cetățenii care locuiesc în Kiev plătesc cel mai puțin, urmați de cei din Belgra, Budapesta și Podgoria.

Cele mai mari creșteri  au fost în Dublin (44%), Roma (30%) și Viena (24%). În schimb, în Riga (29%), Tallinn (22%), Oslo (10%), Madrid (9%), Helsinki (6%), Zagreb (3%) și Paris (2%) prețurile au scăzut.