- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

400 de lei lunar pentru 1.000 de kilometri parcurși cu o mașină electrică. Sunt pregătiți românii să renunțe la mașinile clasice?

12 Oct, 11:27 • Bocioacă Bianca
Românii nu mai sunt la fel de atrași ca în anii trecuți să achiziționeze o mașină electrică, asta din cauza scumpirii tot mai rapide a energiei. Cererea pare să fie într-un declin continuu.
400 de lei lunar pentru 1.000 de kilometri parcurși cu o mașină electrică. Sunt pregătiți românii să renunțe la mașinile clasice?

Foarte mulți români erau mult mai dispuși în anii trecuți să înlocuiască autovechiculele clasice cu cele electrice. Cererea nu mai este la fel de crescută, asta datorită și prețului la energie tot mai ridicat. Români care vor să cumpere o nouă mașină caută mai degrabă mașini pe motorină, benzină sau GPL, în detrimentul unei mașini electrice.

Prețul unui kilowatt-oră variază între 1,5 lei și 2,5 lei, un autoturism electric care parcurge 1.000 de kilometri lunar consumă până la 200 kWh, adică o cheltuială de 400 de lei pe lună.

Alimentarea mașinilor electrice- un impediment în achiziționarea acestora

Înainte, o mașină electrică putea fi încărcată gratuit la supermarket-uri, dar acum fiecare kWh consumat trebuie plătit. Deci, cei care aleg să își încarce autoturismul acasă riscă să sară, cu ușurință, de plafonul compensat și să plătească mult mai mulți bani lunar.

În același timp, prețul la combustibil a început să scadă ușor. De exemplu, în București, benzina a ajuns la 6,59 lei pe litru, iar motorina la 8,03 lei litrul.

„Mașina electrică nu este pentru oricine. Dacă nu pot să o încarc peste noapte de acasă sau la birou, poate e mai bine să mă gândesc la altă soluție”, conform lui Alexandru Șeremet, reprezentantul unei forme auto.

Citește și: Adio taxatori, bun venit parcometre! În Capitală se vor monta 300 de sisteme inteligente de taxare a parcării în valoare de aproape de 2,2 milioane de euro

Care este consumul real al unei mașini electrice

Conducătorul unei mașini Tesla Model 3, care a parcurs 7.500 de kilometri în cele două luni de la intrarea în posesie a autoturismului și a putu observa că o mașină electrică nu afișează toate datele de consum în statistici, doar pe cele din momentul în care rulează.

Ceea ce înseamnă că, de fapt, în realitate mașinile electrice au un consum și un cost de utilizare mai mare decât cel cunoscut, conform Cancan.

Citește și: Care sunt diferențele de cost dintre o mașină clasică și o mașină electrică. În cât timp poți recupera o investiție de 15.000 mii de euro