- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Controale masive în supermarket-uri! Ministerul Agriculturii verifică volumul de legume și fructe proaspete

30 May, 18:44 • Constantin Cristina
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că încep să desfășoare controale privind standardele de comercializare pentru fructele și legumele proaspete din piețe.
Controale masive în supermarket-uri! Ministerul Agriculturii verifică volumul de legume și fructe proaspete

Ministerul Agriculturii avertizează cu controale masive în piețe pentru a verifica starea fructelor și a legumelor proaspete, a anunțat economedia.ro.

Citește și: Plouă cu controale în piețe! Un legumicultor scoate scandalul pesticidelor la iveală și acuză ANPC că nu-și face treaba „Este o problemă care nu va fi rezolvată, câtă vreme ANPC-ul nu are laboratoare de analiză”

Controale masive în supermarket-uri! Ministerul Agriculturii verifică volumul de legume și fructe proaspete

Ministerul a precizat că desfășoară aceste acțiuni de control cu caracter permanent, în baza legislației specifice din domeniul comercializării, deoarece în această perioadă cantitățile de fructe și legume proaspete sunt în creștere.

De la începutul anului până acum au fost verificați 2008 operatori economici de pe toată filiera de comercializare și producători agricoli persoane fizice, au declarat reprezentanții ministerului.

„În timpul acestor acțiuni de control au fost constatate abateri de la prevederile legislației specifice și standardelor de comercializare pentru fructele și legumele proaspete, abateri care s-au soldat cu amenzi contravenționale în valoare totală de 172.550 lei și cu 394 sancțiuni cu avertisment. Principalele neconformități constatate au vizat lipsa mențiunii originii și a categoriei de calitate de pe facturile fiscale emise de furnizorii produselor.

controale în piețe
controale în piețe

În baza cărora operatorii economici comercializează en-detail legume și fructe proaspete, etichetarea incompletă sau totală a loturilor de legume și fructe ( lipsa originii, lipsa categoriei de calitate, lipsa calibrului, lipsa datei recoltării). Totodată, s-a constatat că unele etichete expuse în imediata apropiere a loturilor de legume sau fructe, aveau menționate o altă țară de proveniență/ o altă origine, decât cea înscrisă pe eticheta ambalatorului și pe documentele fiscale (facturi, avize de însoțire)”, potrivit comunicatului de presă.

Instituția transmite că dacă expunerea legumelor și a fructelor nu corespunde standardelor de comercializare și se află în stare de mucegai, lipsă prospețime și turgescență, cu umezeală externă anormală și deshidratate, pot duce la efectuarea unor nereguli constatate de către echipele de control din cadrul MADR.

Alte articole: Amenzi fără număr și oprirea temporară a transportului feroviar. Dezastrul găsit de inspectorii ANPC, în urma controalelor masive