- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Copiii din România, expuși riscului de moarte în orice moment! Protecția Consumatorului a emis alertă după alertă

07 Jan, 09:07 • Bumbeneci Diana
Protecția Consumatorului alertează românii cu privire la o serie de jucării periculoase pentru copii! Acestea pot deveni cu ușurință un adevărat pericol!
Copiii din România, expuși riscului de moarte în orice moment! Protecția Consumatorului a emis alertă după alertă

Oferim jucării copiilor, însă știm oare la ce pericol îi expunem? Pericolul reprezentat de parfumuri, jucării, bentițe pentru cap, puzzle sau saltele este unul care poate duce la distrugeri de vieți. InfoCons a emis peste 20 de alerte în perioada 2 – 6 ianuarie, anunță Mediafax.

Ce jucării pentru copii aduc riscul de accidentare mortală

Parfumul aromatic, unul dintre cadourile făcute copiilor de ziua lor, de Crăciun sau cu alte ocazii, prezintă un adevărat risc chimic. Conform listei de ingrediente, produsul conține butilfenil metilpropional (BMHCA) care este interzis în produsele cosmetice. BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate afecta sănătatea copilului nenăscut și poate provoca sensibilizarea pielii.

În cazul jucăriilor din plastic au fost identificate mai multe probleme extrem de grave. Spre exemplu, principalul risc este cel de sufocare. Părțile mici ale jucăriei se pot desprinde cu ușurință de acestea fiind înghițite de copii.

Bentița pentru cap cu LED-uri, vândută în perioada sărbătorilor de iarnă și nu numai, prezintă risc chimic. Compartimentul pentru baterii este ușor de deschis, lăsând bateriile butonului accesibil. Un copil le-ar putea pune în gură, ceea ce ar putea provoca daune tractului gastro-intestinal al copilului dacă este înghițit.

Instalație de iluminat, utilizată tot în această perioadă aduce un risc arsuri, șoc electric, incendiu. Zona secțiunii transversale a cablului de alimentare este prea mică. Dispozitivul se poate supraîncălzi și provoca foc. Dopul nu este rezistent la căldură și se poate deforma din cauza temperaturii ridicate, lăsând accesul la piesele sub tensiune. Utilizatorul poate fi electrocutat.

Ai mai putea citi și: Mai sunt și speranțe! La nivel mondial, prețurile alimentelor au continuat să scadă în 2023

Jucării periculoase pentru copii
Jucării periculoase pentru copii

Incredibil, dar și banalul puzzle este un pericol, dacă este oferit copiilor ce nu au o vârstă potrivită pentru acest joc. Puzzle aduce riscul de sufocare. Covorașul are părți mici care se pot desprinde cu ușurință. Un copil mic le poate pune în gură și se sufocă.

Scaunul înalt pentru copii aduce risc de leziuni. Construcția permite scaunului scaunului înalt să alunece și să se desprindă. Un copil poate cădea din scaun, rezultând leziuni. Mai mult, Info Cons alertează și cu privire la juccăria acționată cu baterii. Aceasta din urmă aduce cu ea un risc pentru mediu. Articulația de lipit are o concentrație excesivă de plumb (valoare măsurată până la 46,7 % în greutate). Plumbul reprezintă un risc pentru mediu.

Ai mai putea citi și: România, încotro? Cele mai consumate fructe vin din Polonia. Țara noastră scade dramatic exporturile de mere

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult