- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, încotro? Cele mai consumate fructe vin din Polonia. Țara noastră scade dramatic exporturile de mere

06 Jan, 19:48 • Bumbeneci Diana
Deși merii sunt plini de fructe anual, România consumă mere din Polonia. Țara noastră a scăzut dramatic exporturile de mere, iar consumul intern vine de peste graniță.
România, încotro? Cele mai consumate fructe vin din Polonia. Țara noastră scade dramatic exporturile de mere

Până și merele devin un lux atunci când vine vorba despre exporturi. Cele mai consumate fructe în rândul românilor sunt aduse din Polonia, în timp ce merele noastre sunt lăsate în batjocură, iar sute de livezi rămân anual în paragină, anunță ZF.

Merele aduse din Polonia, consumate cu prioritate

Țara noastră a exportat 438,9 tone de mere şi a importat peste 90.000 de tone în 2021. Conform bilanțului oficial,  80% au venit din Polonia anunță Eurostat.

Mai exact, unu din zece mere, cel mai consumat fruct de către români, este de origine poloneză. Polonia ne trimite 9-10 tiruri cu mere pe zi, chiar dacă transportul acestora durează până la două zile, iar noi nu oferim nimic.

Ai mai putea citi și: A plouat cu amenzi în piețele agroalimentare din București! Ce nereguli majore au găsit oamenii legii

Mere
Mere

În acest sens, pe piața vânzării de mere, scorul dintre România şi Polonia este: 0 la 71.550. Care este motivul? Ei bine, despre acest lucru vorbește preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta.

Cumpărătorul alege ce doreşte în funcţie de preţ sau de calitate, iar comerciantul îi oferă ceea ce cere, pentru că nu vrea să rămână cu merele în depozit, ci să le vândă. Dacă am fi deştepţi şi ne-am organiza, am face şi noi ce fac polonezii: am da mere la alţii. Polonia s-a asociat, s-a organizat şi a făcut anumite contracte, iar noi trebuie să fim competitivi pe o piaţă concurenţială”, spune Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta.

Polonia asigură 12% din consumul de mere al românilor. Astfel, dacă un camion transportă, în medie, 20-22 de tone de mere, înseamnă că anual vin din Polonia circa 3.500 de camioane cu mere, adică 9-10 pe zi, date fiind importurile totale de 71.550 de tone.

Ai mai putea citi și: Mai sunt și speranțe! La nivel mondial, prețurile alimentelor au continuat să scadă în 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult