- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Copiii vor avea acces gratuit pe terenurile de sport din școli. Legea a fost promulgată

04 Jan, 13:49 • Cornel Ghimeșan
Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care le oferă copiilor acces gratuit pe terenurile de sport ale școlilor, chiar și în timpul liber. Inițiatorii proiectului legislativ speră că în acest mod copiii se vor îndrăgosti de sport și astfel ar putea fi combătută obezitatea infantilă.
Copiii vor avea acces gratuit pe terenurile de sport din școli. Legea a fost promulgată

Legea pentru acces liber pe terenurile de sport din şcoli, astfel încât copiii să aibă posibilitatea de a se juca într-un mediu sigur, a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. Școlile au la dispoziție patru luni pentru a stabili orarul de acces și modul de utilizare.

„Este permis accesul gratuit în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor și municipiilor și sunt administrate de către consiliile locale, tuturor copiilor,(…) precum și tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora”, potrivit legii.

Citește și: Românii din diaspora nu mai fac față scumpirilor! În Italia gazul a fost cu aproape 65% mai scump

Copiii au acees gratuit pe terenurile de sport ale școlilor chiar și în vacanțe

În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi toate unităţile de învățământ vor introduce în regulamentele actuale de funcționare prevederi legate de acces și de modul de utilizare al spațiilor și terenurilor de sport aflate în folosința acestora, precum și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare și le vor afișa la exterior într-un loc vizibil, precum și pe pagina de internet, acolo unde este cazul.

„Între riscurile obezităţii infantile, lipsa infrastructurii sportive publice şi dependenţa dată de ecrane, copiii trebuie să aibă opţiunea desfăşurării unor activităţi recreative în condiţii de siguranţă şi, pe cât posibil, cât mai aproape de casă. Curtea şcolii este locul ideal pentru a oferi copiilor şansa de a se îndrăgosti de sport şi mişcare.

Curtea şcolii este şansa unei copilării sănătoase. Salut susţinerea colegilor parlamentari şi solicit directorilor de şcoli şi autorităţilor locale să găsească voinţa şi resursele necesare pentru a permite copiilor accesul gratuit pe terenul de sport din curtea şcolii cu aceeaşi bunăvoinţă cu care găsesc soluţii atunci când închiriază contra cost sala de sport din şcoală”, declara la începutul lunii decembrie deputatul USR Tudor Pop, iniţiatorul legii.

Copiii vor avea acces gratuit pe terenurile de sport din școli. Legea a fost promulgată
Copiii vor avea acces gratuit pe terenurile de sport din școli. Legea a fost promulgată

Proiectul adoptat pe 7 decembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a fost depus de USR în iunie 2022, după ce o primă lege cu obiect similar a fost blocată de Guvernul Ciucă printr-o sesizare la Curtea Constituţională.

„Ca urmare, porţile şcolilor au rămas închise cu lacătul şi milioane de copii au fost forţaţi să se joace în continuare printre maşini, în locuri periculoase. Odată promulgată legea, accesul în spaţiile şi terenurile de sport exterioare ale unităţilor de învăţământ va fi permis şi gratuit tuturor copiilor şi tinerilor cu vârsta peste 18 ani care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional.

În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii, unităţile de învăţământ vor fi obligate să introducă în regulamentele de funcţionare prevederi privind accesul şi modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport, precum şi orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare.

Cu doar 8% dintre români care practică un sport, România este codaşă între statele Uniunii Europene în ceea ce priveşte practicarea sportului şi mişcării. Situaţia a fost agravată de pandemie, când lipsa activităţii fizice şi a relaţionării socio-afective a generat efecte negative asupra dezvoltării şi stării de bine a copiilor, prin inactivitate şi sedentarism, prelungirea timpului de utilizare a diverselor ecrane, afectarea somnului şi alimentaţiei”, se menţiona în finalul comunicatului USR.

Alte articole: Inflația în Germania a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 33 de ani. Prețul la energie a fost cu 24,4% mai mare în decembrie

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult