- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Românii din diaspora nu mai fac față scumpirilor! În Italia gazul a fost cu aproape 65% mai scump

04 Jan, 11:40 • Cornel Ghimeșan
Prețul gazelor face ravagii peste tot în Europa! Românii din diaspora au dificultăți din ce în ce mai mari și rezistă cu greu. În Italia prețul gazelor a fost cu 65% mai mare în 2022.
Românii din diaspora nu mai fac față scumpirilor! În Italia gazul a fost cu aproape 65% mai scump

Preţul plătit de o gospodărie italiană medie pentru aprovizionarea sa cu gaze a crescut cu 64,8% în 2022, faţă de anul precedent, a informat Autoritatea de Reglementare în Energie din Italia (ARERA), subliniind impactul războiului din Ucraina asupra situaţiei financiare a familiilor, transmite Reuters.

ARERA, care stabileşte preţurile reglementate la gaze pentru consumatorii italieni, a anunţat că în decembrie preţurile au urcat cu 23,3% faţă de luna precedentă. Instituţia estimează că o familie de nivel mediu a cheltuit anul trecut aproximativ 1.866 de euro pentru gaze.

Citește și: Scenariul 2023 dezvăluit de Dana Budeanu: „Rusia poate să se supere şi pe ăştia care îi ajută şi îi spijină pe ucraineni”

Marco Vignola, de la Sindicatul Naţional al Consumatorilor, a declarat:

„Preţurile sunt nesustenabile pentru prea mulţi italieni”, şi a cerut Guvernului mai multe măsuri de sprijin.

În bugetul Italiei sunt prevăzuţi peste 21 miliarde de euro pentru a ajuta firmele şi gospodăriile să-şi achite facturile la electricitate şi gaze, în principal prin subvenţii pentru firmele mari consumatoare de energie şi pentru familiile cu venituri scăzute.

Românii din diaspora nu mai fac față scumpirilor! În Italia gazul a fost cu aproape 65% mai scump
Românii din diaspora nu mai fac față scumpirilor! În Italia gazul a fost cu aproape 65% mai scump

În 2022, Autoritatea de Reglementare în Energie din Italia a decis ca facturile să nu mai fie calculate pe baza preţului european de referinţă la gaze, care este stabilit la hub-ul TTF din Ţările de Jos, ci să fie legate în schimb de preţul prevăzut în contractele de gaze din Italia.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa, care sunt stabilite la hub-ul TTF din Amsterdam, s-au dublat în 2022, în contextul războiului din Ucraina.

Prețul gazului în Germania

Și în Germania scumpirile în ceea ce privește prețul gazelor au fost uriașe. Mai multe luni de zile principala cauză a creșterii prețurilor a fost criza energetică. Invazia Rusiei în Ucraina şi perturbările din lanţurile de aprovizionare au exacerbat situaţia economică deja tensionată în urma efectelor globale ale pandemiei.

Consumatorii din Germania au ajuns să plătească în decembrie cu 24,4% mai mult pentru energiei, faţă de perioada similară din 2021, în timp ce preţul alimentelor a urcat cu 20,7%.

Prețul foarte mare la energie a determinat scumpiri excesive pe tot lanțul. Inflația a ajuns la procente record în toate statele europene, iar românii din diaspora trec prin clipe extrem de grele. Mulți dintre aceștia declară că ar putea fi nevoiți să se întoarcă în țară.

Alte articole: Capăt de linie pentru supermarketul Mega Image de la parterul Unirea Shopping Center. Se pun lacătele după 15 ani de funcționare

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult