- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

La mulți ani de Crăciun! Ce români sărbătoresc ziua numelui pe 25 decembrie

25 Dec, 09:47 • Bumbeneci Diana
Mai multe nume se sărbătoresc de Crăciun. Numele Cristian/ Cristina de Crăciun, printre acestea. Mii de români au ziua numelui pe 25 decembrie.
La mulți ani de Crăciun! Ce români sărbătoresc ziua numelui pe 25 decembrie

Inedit. Peste o jumătate de milion de români care poartă numele Cristian, Cristina, Cristiana și alte derivate ale acestora obișnuiesc să își sărbătorească onomastica de Crăciun.

Cui spunem La mulți ani de Crăciun

Conform informațiilor prezentate de reprezentanții Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în 2020, 323.284 de bărbaţi purtau numele de Cristian, 286.616 de femei poartă numele de Cristina şi 26.678 numele de Cristiana, scrie Agerpres. În ultimii 3 ani, numele acestea au fost în creștere cu 5%.

Ce nume se sărbătoresc de Crăciun?

Potrivit crestinortodox.ro, numele Cristian-Cristian și Cristi(a)na stau în legătură cu numele lui Hristos (Cristos, Christos) și cu denumirea de creștin, fiind atribuite cu precădere celor născuți de Crăciun sau în apropierea Crăciunului.

Formele moderne par să aibă la bază mai ales numele latine Christianus și Christiana (formele grecești sunt Christianos și Christina). Din aceeași familie onomastică fac parte la noi vechile Cârstian, Carstiana, Carstea, Cristel, Cristea, Cristache, Hristea (la aromâni: Hristu), Hristache, Hristina, Hristiana.

Numele de „Christos’ vine de la verbul grecesc „chriein’ – „a unge’, care este echivalentul ebraicului „mashi ha’ – „uns’, de la care a apărut Iisus – Mesia.

Vezi și: STUDIU. 7 din 10 angajatori vor oferi anul acesta primă de Crăciun. Bugetul este de până la 400 de lei

Crăciun
Crăciun

Mai mult, în limba română, „Christus’ va fi baza de derivare a lui „Christianus’, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.

Există însă și contraziceri. Unii dintre români susțin că cele care poartă numele de Cristina/Cristian își sărbătoresc onomastica de Sf Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie în calendarul ortodox.

Chiar dacă etimologia numelor Cristina/Cristian provine de la Hristos, onomastica trebuie sărbătorită în ziua de Sfânt, deorece pe 25 decembrie, când pică Crăciunul, toată suflarea trebuie sărbătoarească Nașterea Domnului Iisus Hristos, fiind a doua mare sărbătoare religioasă din calendarul creștin ortodox, după Paște.

Crăciun
Crăciun

Însă românii care poartă numele de Cristian/Cristina și derivatele lor au dreptul să se simtă speciali de Crăciun, având în vedere semnificația numelui, așa că cei care vor să își sărbătorească onomastica și pe 25 Decembrie și pe 24 iulie, o pot face nestingheriți. Așadar, La mulți ani, Cristina/ Cristian.

Te-ar mai putea interesa și: Primă de 17.000 de euro fiecărui angajat. O renumită companie aduce mari venituri în pragul sărbătorilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult