- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Crăciunul în penitenciare. Cum arată „masa festivă” a deținuților?

25 Dec, 13:45 • Cornel Ghimeșan
Crăciunul este, în primul rând, o sărbătoare creștină și toată lumea ar trebui să o poată celebra. Chiar și cei din penitenciare au în această perioadă un regim diferențiat. Iată care este meniul pentru masă de sărbători de la Penitenciarul Jilava și care sunt activitățile de caqre deținuții se vor bucura alături de copiii lor în penitenciarul din Timișoara.
Crăciunul în penitenciare. Cum arată „masa festivă” a deținuților?

Deși deținuții nu se pot bucura cu adevărat de magia Crăciunului, pentru sunt privați de libertate, vor avea parte de mici bucurii. Pentru a aduce puțin spirit de sărbători în sufletele acestora, deținuților li se oferă de Craăciun bucate tradiționale de care se pot bucura.

De Crăciun, deținuții din penitenciare vor avea pe mese sărmăluțe și cozonac, iar de Revelion vor cosuma carne de porc sau pui la grătar cu piure. Pentru cei aproape 1.000 de deținuți din Penitenciarul București – Jilava, angajații de la bucătărie vor pregăti, pentru masa de Crăciun, în funcție de regimurile alimentare, la mesele principale, ciorbă de vită, sarmale din carne de porc sau de vită, ori din legume, friptură de porc sau de vită și cozonac, iar friptura se servește cu piure de cartofi, a spus, pentru Gândul, Cristina Cîrlan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarul București-Jilava.

Crăciunul în penitenciare. Cum arată „masa festivă” a deținuților?
Crăciunul în penitenciare. Cum arată „masa festivă” a deținuților?

Citește și: Videoclipul sumbru care a rulat de Crăciun pe posturile din Rusia! Mesajul înfricoșător transmis Europei

„Bineînțeles, cei care vor consuma sarmale de legume, vor primi ciorba tot numai din legume”, a precizat reprezentantul penitenciarului.

Actualul supliment de hrană special pentru sărbători, valabil pentru tot sistemul penitenciar, a fost stabilit prin ordin, în aprilie 2020, la scurt timp de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, potrivit Gandul. Acesta include valoarea calorică și numele generic al produsului, astfel că preparatele finite sunt decise la nivelul fiecărui penitenciar.

Valoarea normei de hrană și suplimentul pentru zile festive au fost aprobate prin Ordinul nr. 1485/C/2020 al ministrului Justiției, în vigoare din 8 aprilie 2020.

Conform ordinului, „cu ocazia zilelor festive, persoanele private de libertate sunt alocate la norma de hrană nr. 12 C1 (Supliment zile festive – n.r.). Se consideră zile festive: 1 Ianuarie, 8 Martie (pentru persoanele private de libertate de sex feminin), prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, Sfinţii Petru şi Pavel, 1 Decembrie, 25 Decembrie şi 31 Decembrie. Nu beneficiază de această normă persoanele alocate la normele de hrană nr. 22 şi 23. Prevederile normei de hrană nr. 12 C1 se pot aplica şi în alte situații, numai cu aprobarea directorului general al Administrației Naţionale a Penitenciarelor”.

Crăciunul în penitenciarul din Timișoara

Spiritul Sarbatorilor de Iarna este resimtit in aceste zile si in Penitenciarul Timisoara, personalul Serviciului Reintegrare Sociala desfasurand cu si pentru persoanele private de libertate activitati artistice, religioase si sociale cu scopul de a crea un climat pasnic, de speranta si bunatate sufleteasca, specific acestei perioade a anului.

Crăciunul în penitenciare. Cum arată „masa festivă” a deținuților?
Crăciunul în penitenciare. Cum arată „masa festivă” a deținuților?

Spectacolul cultural-artistic „Poveste de Craciun” a oferit persoanelor private de libertate prilejul de a petrece cateva ore impreuna cu copiii lor, de a desfasura o serie de activitati si jocuri recreative, de a simti, alaturi de cei mici, emotia si bucuria pe care Mosul cel Darnic o aduce in inimile tuturor, indiferent de varsta. Cu acest prilej, fiecare copil participant a primit si un CD cu povesti de Craciun inregistrat de parintele sau in cadrul studioului TV cu circuit inchis.

Alte articole Un medic oferă sfaturile esențiale pentru masa de Crăciun! „Beţi cu capul, nu cu stomacul”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult