- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un medic oferă sfaturile esențiale pentru masa de Crăciun! „Beţi cu capul, nu cu stomacul”

24 Dec, 22:00 • Bumbeneci Diana
Românii trebuie să țină cont de ce consumă de Revelion, pentru a nu ajunge la spital, așa cum se întâmplă în fiecare an. Un medic specialist oferă câteva sfaturi extrem de esențiale.
Un medic oferă sfaturile esențiale pentru masa de Crăciun! „Beţi cu capul, nu cu stomacul”

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre masa de Crăciun a românilor. Specialistul atrage atenţia că este foarte important să fim atenţi ce, cât şi cum mâncăm la masa de Crăciun.

Cum să nu îți faci probleme de sănătate, din cauza mesei de Crăciun

Medicul are recomandări și pentru românii care au ținut post în această perioadă, mai ales că, în caz contrar, avertizează el, sunt şanse mari de a ne petrece sărbătorile de iarnă în serviciile de urgenţă ale spitalelor.

Dacă vreţi să petreceţi în familie sărbătorile de iarnă – Crăciunul şi Anul Nou – şi nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă aţi postit sau nu, adaptată patologiei de bază. Adică nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineţii. Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se aşeze imediat la masă.

Mai bine aşteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată. Adică putem începe cu o salată de crudităţi, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia„, a explicat, pentru Agerpres, dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul recomandă celor care au ţinut post să fie precauţi atunci când se aşază la masa de Crăciun. Revenirea la alimentele care nu sunt de post trebuie să se facă treptat.

După perioada de post, mai ales dacă aveţi afecţiuni digestive cronice, încercaţi să reluaţi progresiv alimentaţia normală. Puteţi începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă şi friptură”, a afirmat el.

Conform specialistului, fiecare masă trebuie să conţină un aliment concentrat. De altfel, trebuie să se țină cont și de consumul de apă recomandat pe zi.

„Considerăm concentrat orice aliment, cu excepţia fructelor şi legumelor. Aşadar, friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puţin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzaţia de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Indiferent că românii sunt sănătoși sau au probleme de sănătate, aceștia trebuie să țină cont de ce lichide consumă. Alcoolul nu este recomandat în cantități mari, deoarece poate produce mari probleme pentru sănătate.

„Beţi cu capul, nu cu stomacul. Beţi mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre mai ales acum la sfârşit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare”, este sfatul medicului.

Citește și: Se schimbă vremea complet de Crăciun. Meteorologii anunță temperaturi complet neașteptate

Masa de Crăciun
Masa de Crăciun

O atenţie sporită la ce şi cât mănâncă în timpul meselor de sărbători trebuie să aibă persoanele cu afecţiuni digestive, boli metabolice, cum ar fi cei cu diabet, gută sau care au afecţiuni cardiace şi care trebuie să respecte regimul dietetic şi să evite dulciurile şi sarea, dar mai ales alcoolul.

Tot în acest context, medicul atrage atenţia că nu trebuie să ne ascundem după medicaţie pentru a avea motive să mâncăm sau să bem în exces. În același timp, bolnavii cronici nu trebuie să îşi întrerupă tratamentul.

„În plus, apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, tulburări abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison ori cele cardiace, precum durerile precordiale, palpitaţiile, cefaleea, vertijul, necesită prezentarea de urgenţă la spital”,  a arătat Ciuhodaru.

Mâncarea în exces, după cum spune specialistul, ne poate afecta siluetele. Pentru a nu petrece multe ore la sală pentru a da jos kilogramele în plus, medicul recomandă ca de sărbători să se consume mâncăruri slabe, bazate pe fructe și legume, mai puțin pe carne grasă.

„Rezervaţi mai mult timp pentru a petrece în aer liber, faceţi sport, mâncaţi mai puţină carne şi grăsimi sau veţi fi nevoiţi să ţineţi cure de slăbire mai târziu”, este sfatul medicului.

Ai mai putea citi: Va putea adera Ucraina la NATO? Macron: „Aș prefera să nu fie doar chinezii și turcii cei care vor negocia a doua zi după încheierea războiului”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult