- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Românii care au creditele calculate în IRCC ar putea plăti rate duble în 2023. Previziunile analiștilor

14 Sep, 07:31 • Bumbeneci Diana
Românii care au creditele calculate în IRCC ar putea plăti rate duble în 2023. Previziunile analiștilor

Românii care au credite la bănci ar putea primi o nouă lovitură din partea autorităților. Cei care au solicitat recalcularea de pe ROBOR pe indicele IRCC ar putea ajungă să plătească dublu față de prezent, încă din primele zile ale anului 2023.

Ratele în IRCC ar putea ajunge la sume neașteptat de mari

Analiștii economici se așteaptă la rate duble, deoarece indicele IRCC va crește, iar specialiștii din domeniu atrag atenția că șomajul va crește din cauza faptului că se închid capacități industriale, care nu mai pot plăti prețurile mari la energie și gaze, anunță Realitatea. Singura soluție prin care nu s-ar ajunge la această situație ar fi aceea ca prețurile la energie să nu mai crească.

În caz contrar, ratele oamenilor vor continua să fie majorate și în anul 2023! Acesta este avertismentul dat de specialiștii din domeniu. Vizați sunt inclusiv românii care au credite calculate în IRRC pentru că, până la finalul acestui an, indicele ar putea depăși pragul de 5% și va continua să crească și la începutul anului următor.

Citește și:

Pensii 2023. Românii primesc noi vești. Ministrul Muncii anunță ce se întâmplă cu aceste venituri, de la 1 ianuarie

IRCC
IRCC

Ultimele luni au fost pline de schimbări. Se pare că peste 13.000 de români au solicitat băncilor recalcularea ratelor de pe ROBOR pe IRCC pentru că ROBOR la 3 luni a înregistrat cifre ieșite din comun. Față de anul trecut, oamenii plătesc rate chiar și cu 1000 de lei mai mari.

Specialiștii trag însă un nou semnal de alarmă și spun că anul următor cei care au credite calculate în IRCC ar putea plăti rate duble. Mai mult, economiștii anunță că și șomajul va crește anul viitor, și asta deoarece foarte multe firme din România vor pune lacătul pe ușă, din cauza facturilor mult prea mari la gaze și energie electrică.

O soluție pe timp scurt pentru români ar fi ca  aceștia să solicite băncilor o refinanțare a creditului în moneda europeană. În acest sens, chiar dacă EURIBOR începe să crească, nu va ajunge la nivelul dobânzilor pe care le au indicii ROBOR și IRCC.

Citește și:

Părinții Danei Budeanu, „victime” ale facturilor din România. Vedeta a luat o decizie pe care toți românii ar trebui să o ia

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult