- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Credite pentru români. APIA a publicat adeverințele pe care românii trebuie să le completeze pentru a primi bani de la Guvern

28 Mar, 22:20 • Bumbeneci Diana
Vești bune pentru români! APIA dă undă verde la credite pentru cei care au nevoie de sprijin financiar.
Credite pentru români. APIA a publicat adeverințele pe care românii trebuie să le completeze pentru a primi bani de la Guvern

APIA aduce noi vești pentru o parte dintre români, mai exact pentru fermierii din sectorul creșterii animalelor: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) eliberează începând de astăzi, 28 martie 2023, adeverințe pentru beneficiarii DR 06 – Bunăstarea animalelor, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA, pentru anul de angajament 2023, conform AgroTv.

Bani de la APIA pentru români

Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată aferentă anului de angajament 2023, pentru DR 06 – Plăți în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a) porcine sau pachetul b) păsări”, se arată într-un comunicat al Agenției.

Potrivit reprezentanților APIA, prin respectiva adeverință se confirmă valoarea de 85% din valoarea sumei solicitate în cererea de plată aferentă anului de angajament 2023.

Te mai poate interesa: Toți beneficiarii de sprijin de la APIA trebuie să știe! Au fost publicate noile formulare pentru 2023

„De reținut că valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverința cuvenită beneficiarului pentru Plățile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2023, iar dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%, conform Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 703/2013, cu modificările și completările ulterioare, care stabilite condițiile în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”, mai anunță instituția.

Potrivit comunicatului transmis de APIA, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) nu garantează toată suma. Este promis oficial maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii”, se mai arată în comunicat.

bani APIA
bani APIA

A fost prezentată și lista convențiilor încheiate până în prezent de APIA cu instituțiile bancare și nebancare și cu cele două fonduri de garantare, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM):

  • APIA – Alpha Bank – FGCR;
  • APIA – BCR – FNGCIMM;
  • APIA – BRD – FGCR;
  • APIA – Creditcoop – FGCR;
  • APIA – CEC Bank – FGCR/ FNGCIMM;
  • APIA – OTP Bank – FGCR/FNGCIMM;
  • APIA – Raiffeisen – FGCR;
  • APIA – Banca Transilvania – FGCR;
  • APIA – Unicredit Bank- FGCR.

Prin intermediul comunicatului făcut public, reprezentanții Agenției au mai transmis și că toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare, respectiv FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției. Intervențiile vor putea fi analizate în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

Tot pe acest subiect: O nouă subvenție APIA în 2023. Guvernul sprijină românii cu 1,2 milioane de euro

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult