- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Creşterea vârstei de pensionare la femei. Anunţ de ultimă oră al ministrului Marius Budăi: „Ar fi ca şi cum i-am interzice femeii dreptul la pensie”

16 Mar, 12:02 • Anghel Oana
Una dintre măsurile agreate cu oficialii europeni prin PNRR este cea referitoare la creşterea vrstei de pensionare a femeilor dela 63 la 65 de ani. Ministrul Budăi a venit cu explicaţii suplimentare legate de această măsură.
Creşterea vârstei de pensionare la femei. Anunţ de ultimă oră al ministrului Marius Budăi: Ar fi ca şi cum i-am interzice femeii dreptul la pensie

Creşterea vârstei de pensionare la femei de la 63 la 65 de ani nu este un lucru deloc îmbucurător pentru viitoarele pensionare. În coaliţie, a izbucnit un întreg scandal legat de această măsură. Ministrul Mucii, Marius Budăi, dă, însă, asigurări că acest lucru nu se va întâmpla şi că, în anii următori, femeile se vor pensiona ca şi până acum, la 63 de ani.

Marius Budăi, anunț de ultimă oră despre creşterea vârstei de pensionare la femei

Ministrul Muncii se declară indignat de faptul că autorii PNRR au ignorat faptul că speranţa de viaţă din România nu este egală cu cea din Vest şi că, dacă ar fi luat în calcul acest aspect, nu ar fi introdus în PNRR o asemenea prevedere.

Tot mai des mă întreb oare ce au gândit acești oameni când au gândit PNRR. Din punctul meu de vedere, sigur nu s-au gândit la oameni pentru că noi nu avem speranța de viață din vest și nu putem să punem carul înaintea boilor. Eu cred că noi suntem obligați întâi să ridicăm speranța de viață a oamenilor și apoi să discutăm câteva aspecte care deja există în legislația actuală. Nu văd de ce am înlocui niște lucruri care funcționează bine și nu văd de ce, după vârsta de 65 de ani, am interzice dreptul la pensie a anumitor cetățeni.

Dreptul la pensie, am spus foarte bine, pentru că dacă îi prelungești vârsta de pensie îi interzici dreptul la pensie și atunci noi, PSD, am spus-o de multe ori că nu susținem acest aspect. Eu susțin din punctul de vedere al profesionistului, din punctul de vedere al celui care este atent la ceea ce se întâmplă în viața actuală a cetățenilor români și sub nicio formă nu o vom susține”, a declarat ministrul Muncii la România TV.

Citeste si Prețuri mai mici pentru români! Magazinele care renunță la casieri trebuie să ieftinească produsele. Marius Budăi: „Atunci cand mergem singuri facem treaba unui casier”

Marius Budăi a precizat faptul că CCR a dat posibilitatea femeilor din România să lucreze până la vârsta 65 de ani, însă legea 263 din 2010, care este în vigoare de 1 ianuarie 2011 are în anexa nr 5 o prevedere legată de creșterea graduală a vârstei de pensionare atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Iar în ianuarie 2030, dumneavoastră, doamnele veți ajunge la vârsta de 63 de ani. Vedem evoluția până atunci a ridicării nivelului de trai, speranța de viață sănătoasă care este mai mică decât speranța de viață și atunci vom discuta despre o eventuală etapizare. De creștere vârstei noi PSD ne opunem total și nu vom aproba acest lucru. Da, suntem de acord să încurajăm pe cineva să stea în câmpul muncii și acum dacă cineva își dorea să muncească atât de mult, atât cât sănătatea îi permite, nu o interzice. Suntem într-un joc așa de a schimbat. Dar PSD nu susține majorarea vârstei de pensionare”, a completat ministrul Budăi.

Citeste si Va crește salariul românilor în 2023? Marius Budăi: „Stricăm planurile de business ale mediului de afaceri și aceste lucruri trebuie făcute doar prin dialog cu mediul de afaceri”